Μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου της κλινικής του στο Πάνζι έμαθε ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2018, από κοινού με τη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ.
«Χειρουργούσα εκείνη την ώρα όταν ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει», δήλωσε ο γιατρός στην επίσημη ιστοσελίδα των Νόμπελ.
Το πρώτο Νόμπελ που απονέμεται σε έναν πολίτη της ΛΔ του Κονγκό προκάλεσε κύματα χαράς και εθνική περηφάνια στη μεγαλύτερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.
Ανάμεσα σε 331 υποψηφιότητες, η Νορβηγική Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει με το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον Κογκολέζο γιατρό Ντένις Μακουέγκε, ο οποίος δίνει μάχη επί χρόνια ενάντια στη σεξουαλική βία, και στη Νάντια Μουράντ, μέλος της μειονότητας Γεζίντι στο Ιράκ και θύμα σεξουαλικής βίας, που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της.
Ο Κογκολέζος γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μαζί με τους συναδέλφους του έχει φροντίσει περίπου 30.000 γυναίκες και κορίτσια. Για την προσφορά του αυτή βρίσκεται σταθερά στη λίστα των υποψηφίων για Νόμπελ Ειρήνης επί 10 συναπτά έτη.
Η Μουράντ, έπεσε θύμα απαγωγής μαζί με τις αδελφές της και άλλες γυναίκες της μειονότητας, τον Αύγουστο του 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο χωριό της και σκότωσε όλους τους άνδρες και όλες τις γυναίκες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες για να γίνουν «σκλάβες του σεξ». Σε αυτήν τη σφαγή, η Μουράντ έχασε έξι αδελφούς και τη μητέρα της. Τον Νοέμβριο του 2014 κατόρθωσε να δραπετεύσει και να φθάσει σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Μετά τη Μαλάλα Γιουσαφζάι, η 25χρονη Μουράντ είναι η νεότερη που τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters