Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
«Θα κυρώσουμε τη συμφωνία και μετά θα πάμε σε εκλογές». Με αυτή τη φράση κορυφαία κυβερνητική πηγή, δηλώνει στην «Ν» ότι στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού είναι πρώτα η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και μετά οι εκλογές.
Η βασική εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα ξεπεράσει τα εμπόδια - παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – και θα υλοποιήσει τα δικά του βήματα «το αργότερο ως τον Μάρτιο», ενώ η ίδια πηγή διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ «θα κυρώσει τη συμφωνία με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151».
Οι διαβεβαιώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η διγλωσσία και νέα ένταση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους επέστρεψαν στην κυβέρνηση, τη στιγμή που δείχνει να κερδίζει χρόνο στις συζητήσεις με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων, τουλάχιστον ως τη σύνταξη του σχεδίου του προϋπολογισμού, μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
Η εικόνα της κυβέρνησης, «δεν είναι καλή» παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ελπίζοντας ότι η κριτική κατά της κυβέρνησης θα περιοριστεί στην εικόνα και δεν θα επεκταθεί, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για άλλο ένα …θέατρο διαφωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο «που θα συνεχίζουν μαζί ως την τελευταία ημέρα».
Χθες από το βήμα της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκάλεσε ανοικτά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό «να πάει στη Βουλή, εκεί που πέφτουν οι κυβερνήσεις, με ψηφοφορίες», βάζοντάς του με αυστηρότατο ύφος και όρια: «την εξωτερική πολιτική την αποφασίζει ο ίδιος και ο πρωθυπουργός και όχι ο υπουργός Άμυνας» είπε.
Είναι το δεύτερο μέρος της κόντρας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που είχε ξεκινήσει πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου στο Μαξίμου και η οποία κατέληξε με την ανακοίνωση ότι οι δύο ηγέτες «θα συνεχίσουν μαζί ως τον Μάρτιο». Παρεμπιπτόντως, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε χθες την εκτίμησή του ότι παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, «μέσα στον Μάρτιο».
Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, οι πανηγυρισμοί του κ. Καμμένου μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια, προκάλεσαν εκνευρισμό και συναγερμό στο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών που εκείνη την ώρα ετοίμαζαν – σε συνεννόηση με την κυβέρνηση των Σκοπίων και τον διεθνή παράγοντα - την δική τους επίσημη αντίδραση.
Το Μαξίμου παραμένει αμήχανο έναντι του κ. Καμμένου, επειδή θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, με όχημα τις εξελίξεις στα Σκόπια και την Αθήνα, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κλίμα που διαμορφώνεται, προκειμένου να βγει από τη γωνία, στην οποία είναι εγκλωβισμένος εδώ και μήνες.
Τις επόμενες ημέρες, με τον κ. Καμμένο να πανηγυρίζει στα κανάλια και τα social media, το Μαξίμου θα πρέπει – όπως με σαφήνεια έκαναν προχθές τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και το υπουργείο Εξωτερικών – να δηλώνουν την δέσμευσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να μη δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις τους με το διεθνή παράγοντα, κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, που από την πρώτη στιγμή δείχνει ότι θα παραμείνει στο πλευρό του Ζόραν Ζάεφ, στηρίζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τη συμφωνία.
«Ο κ. Καμμένος είχε κάνει την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να περάσει από τη γειτονική χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών. Έχει το δικαίωμα να θεωρεί ότι είχε δίκιο. Πράγματι θα υπάρχουν δυσκολίες. Εμείς, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια για τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας», δήλωσε χθες με εμφανή αμηχανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι: «Δεν είμαστε ανελαστικοί. Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες από την πλευρά Ζάεφ. Το κρίσιμο είναι η ουσία. Να υπάρξουν δηλαδή οι προϋποθέσεις για την κύρωση της Συμφωνίας και από την Ελλάδα. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη αν η ΠΓΔΜ οδηγηθεί στις κάλπες. Ίσως να υπάρξει μόνο μία καθυστέρηση».
Η παρέμβαση Τζανακόπουλου έχει σημασία, καθώς η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα τόσο στα Σκόπια, όσο και προς τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ότι δεν θα πιέσει για την κατά γράμμα συμφωνία των Πρεσπών που σαφώς λέει ότι ο κ. Ζάεφ είναι υποχρεωμένος να προβεί στις συνταγματικές τροποποιήσεις «ως το τέλος του 2018». Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Τζανακόπουλου, δήλωσε χθες ότι μπορεί να τον περιμένει.