Η αποτίμηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 23:57
UPD:02/10/2018 00:04
EPA/NAKE BATEV
A- A A+

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Μόσχα τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, όπως τονίζει επισήμως το Κρεμλίνο, στον απόηχο του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Την ίδια ώρα, Ρώσοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι «αν υπάρξουν απόπειρες νομιμοποίησης του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ, καθώς οι προοπτικές ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ παραμένουν για τους πολίτες ως ένα φλέγον ζήτημα».

Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι αυτό που απασχολεί τη Μόσχα, είναι κυρίως η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κατάσταση στην "Μακεδονία" μπορεί να εξελιχθεί στη βάση απρόβλεπτων καταστάσεων» υποστηρίζει η αναλύτρια του τμήματος ερευνών για τη Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσα του Ινστιτούτου Ευρώπης, Αικατερίνα Έντινα.

Εκτιμάει δε, πως «οι Ευρωπαίοι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη "μακεδονική" Βουλή, επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα, στη "Μακεδονία"».

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων «Πριμακόφ», προειδοποιεί ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση των πολιτών.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην Βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, η Εντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος «στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια». «Η "καραμέλα" που έδωσαν στους "Μακεδόνες" δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για τη μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρω-ατλαντική προοπτική. Ωστόσο η "καραμέλα" δεν λειτούργησε» σπεύδει να προσθέσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Tass, DW

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή