Στο θέατρο της αρχαίας Καρθαίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσική παράσταση από την Καμεράτα, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα.
Στο μαγικό, γνήσιο και ακατοίκητο -εδώ και αιώνες- τοπίο της Καρθαίας Κέας, στη νοτιοανατολική άκρη της Τζιας, το μικρό θέατρο ακουμπά μέσα σε φυσική κοιλότητα του λόφου, στην άκρη του οποίου απλώνεται η ακρόπολη της αρχαίας πόλης.
«Ζωντάνεψε» ξανά, το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από τρεις χιλιάδες χρόνια σιωπής, με μια μουσική-θεατρική παράσταση για να γιορτάσει την ανάδειξη και συντήρηση της αρχαίας Καρθαίας που τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο «Europa Nostra 2017» Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στις 8 Σεπτεμβρίου η ορχήστρα της Καμεράτα, που με το διεθνές της όνομα «Armonia Atenea» έχει κατακτήσει τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ατμοσφαιρικές μουσικές με έργα Πουτσίνι, Μότσαρτ, Χέντελ, Χολστ και Μπάρτοκ, ερμηνευμένα από δεκαμελή ορχήστρα, υπό την μουσική διεύθυνση του Γιώργου Παπαδόπουλου και με σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη.
Από την πασίγνωστη «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» του Μότσαρτ, στους εντυπωσιακούς ρουμάνικους χορούς του Μπάρτοκ, το ορχηστρικό σύνολο θα οδηγήσει το κοινό σε ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι, με εύρος δύο αιώνων.
Η παράσταση έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού για το Ευρωπαϊκό Έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην αρωγή των πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής.
Το θέατρο της Καρθαίας βρίσκεται στη θέση Πόλες, στην περιοχή της Κάτω Μεριάς του δήμου Κέας Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα μικρό θέατρο απλής κατασκευής, ενταγμένο στη μορφολογία της περιοχής και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πόλης. Το μνημείο, πιθανότατα, εμφάνιζε την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα, σκηνικό οικοδόμημα.
Δεν έχει ακόμη γίνει ανασκαφή στην περιοχή, όπου αναμένεται να βρεθούν κατάλοιπα του σκηνικού οικοδομήματος. Τα όποια σωζόμενα κατάλοιπα της σκηνής και της ορχήστρας καλύπτονται από επίχωση 3,50 μ.
Το θέατρο της Καρθαίας φιλοξενούσε αγώνες δράματος, αλλά δεν αποκλείεται να λειτουργούσε και ως τόπος συνάθροισης των πολιτών, παρότι κάτι τέτοιο δεν μαρτυρείται επιγραφικά.
naftemporiki.gr