Γκίζα: Στο φως αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 11:30

Ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων στη Dahsour και το Λιστ, Γιασέρ Χασάν Αμπντέλ Φατάχ, λέει πως το όνομα του ιδιοκτήτη του κοιμητηρίου δεν είναι ακόμα γνωστό και πως θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες ώστε να εξακριβωθεί

A- A A+

Ένα νεκροταφείο, φτιαγμένο μέσα σε βράχους, ανακάλυψε η Αιγυπτιακή Αρχαιολογική Αποστολή, κοντά στην πυραμίδα του Σέσωστρη, στην νεκρόπολη της Λιστ, στην Γκίζα.   Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών.   

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Αρχαιοτήτων του Καΐρου και της Γκίζας, Adel Okasha, ανέφερε πως οι ανασκαφές που τελούνται στην περιοχή αποτελούν μέρος του σχεδίου του υπουργείου Αρχαιοτήτων να ανασκάψει αυτές τις πολλά υποσχόμενες περιοχές.     

Επεσήμανε πως το νεκροταφείο αποτελούνταν από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, το οποίο αυτή τη στιγμή αναστυλώνεται, είναι μια αυλή που οδηγεί σε έναν διάδρομο που έχει οροφή γεμάτη ιερογλυφικές επιγραφές και καταλήγει σε έναν μικρό θάλαμο, όπου υπάρχουν ίχνη από παρόμοιες επιγραφές.

Το δεύτερο τμήμα περιέχει έναν ταφικό τοίχο σε μια αυλή που βρίσκεται μπροστά από το νεκροταφείο. Η νότια πλευρά της αυλής έχει μια είσοδο που οδηγεί σε δωμάτια. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα δωμάτια θα γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα.

Ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων στη Dahsour και το Λιστ, Γιασέρ Χασάν Αμπντέλ Φατάχ, λέει πως το όνομα του ιδιοκτήτη του κοιμητηρίου δεν είναι ακόμα γνωστό και πως θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες ώστε να εξακριβωθεί.   Η ομάδα -που αποτελείται από ειδικούς του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα- ολοκλήρωσε την τεκμηρίωση, χαρτογράφηση και τρισδιάστατη τοπογραφική έρευνα της Λιστ στις 29 Αυγούστου.    Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν ανακαλυφθεί 802 τάφοι από την περιόδου του Μέσου Βασιλείου (2050 προ Χριστού- 1650 προ Χριστού).   

Για τον Adel Okasha, η συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα είναι καθοριστική, καθώς δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα νεκροταφεία του Μέσου Βασιλείου.   Σε αυτά περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για την κοινωνική ιεραρχία, τις θρησκευτικές τελετές αλλά και την καθημερινή ζωή στην τότε πρωτεύουσα της Αιγύπτου που είχε το όνομα ΙtjTawy και σήμερα είναι γνωστή ως Λιστ.   

Τον 2012, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ξεκίνησε την τεκμηρίωση  όλων των πολιτιστικών και αρχαιολογικών μνημείων της χώρας με τη χρήση της υψηλότερης διαθέσιμης τεχνολογίας.   Όμως, αυτό σταμάτησε λόγω της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου αλλά και λόγω οικονομικών προβλημάτων. Συνεχίστηκε ξανά το 2017. 

Προτεινόμενα για εσάς