Από την έντυπη έκδοση
της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλον Μασκ ταράζει τα νερά. Το στυλ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου είναι να ξαφνιάζει, επιλέγοντας να κάνει τα πράγματα με τον δικό του, ανορθόδοξο τρόπο, από το να σχεδιάζει διαστημικούς πυραύλους μέχρι το να κατασκευάζει πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Για μία ακόμη φορά προκάλεσε σεισμό, ανακοινώνοντας σε μήνυμά του στο Twitter ότι εξετάζει τη διαγραφή της Tesla από το χρηματιστήριο στα 420 δολάρια ανά μετοχή, αποτιμώντας τη συνολική αξία της εταιρείας στα 82 δισ. δολάρια. Εάν κάνει τα σχέδιά του πράξη, η Tesla θα περάσει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο deal μοχλευμένης εξαγοράς. Ο Μασκ, που έχει ήδη στην κατοχή του το 20% της Tesla, επιμένει ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να αποκαλύπτει κάτι περισσότερο.
Όπως κάθε φορά, οι ιδέες του Μασκ είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές. Όλοι θυμούνται την εκτόξευση του Falcon Heavy, του μεγαλύτερου πυραύλου στον κόσμο, και τη βόλτα του κόκκινου Τesla Roadster στο Διάστημα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Αίσθηση έχει προκαλέσει και το όραμά του να δημιουργήσει αποικία στον Άρη.
Για να κάνει όμως κανείς business δεν αρκούν μόνο τα όνειρα και οι φιλόδοξες ιδέες. Οι παράγοντες του investment banking υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις τα σχέδια του Μασκ να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο και να την καταστήσει ιδιωτική. Κρίνουν ότι θα είναι δύσκολο για τον 47χρονο μεγιστάνα νοτιοαφρικανικής καταγωγής -η περιουσία του οποίου υπολογίζεται από το «Forbes» στα 22 δισ. δολάρια- να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να φέρει εις πέρας ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα.
Πριν από μερικούς μήνες, ο μοναδικός κ. Tesla είχε τραβήξει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, όταν στη συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είχε «αδειάσει» τους αναλυτές, χαρακτηρίζοντας βαρετές και ανόητες τις απορίες τους. Ο ίδιος δείχνει να πιστεύει ότι θα βρει και αυτή τη φορά υποστηρικτές και θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα, κόντρα στον νόμο των πιθανοτήτων. Για τον Μασκ οι αριθμοί όπως το χρέος δέκα δισ. δολαρίων και οι ζημίες 718 εκατ. του δευτέρου τριμήνου δεν έχουν σημασία. Αριθμοί βαρετοί, που όμως ηχούν σαν καμπανάκι στους επενδυτές.