Αναμονή για τα αποτελέσματα

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 15:10
UPD:15:43
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ
A- A A+

Του Στράτου Στρατηγάκη

Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected]

Από τη λήξη της προθεσμίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου στις 16/7 μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων περίπου στις 24 Αυγούστου μεσολαβούν 40 μέρες αγωνίας για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους. Η αγωνία είναι μεγάλη γιατί δεν ξέρουν από το Σεπτέμβριο σε ποια πόλη θα ζουν και τι θα σπουδάζουν. 

Αυτές οι 40 μέρες αναμονής και αγωνίας θα μπορούσαν να είναι μόνο 10! Τι θα έπρεπε να γίνει για να επιτευχθεί αυτό; Να συντονιστούν 4 Υπουργεία μεταξύ τους. Ξέρω, θα μου πείτε ακατόρθωτο στη χώρα μας. Κι όμως θα άξιζε τον κόπο να το προσπαθήσει κάποιος. Οι 40 μέρες αναμονής χρειάζονται γιατί δεν έχουν εκδοθεί εγκαίρως τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές, την πυροσβεστική ακαδημία και το εμπορικό ναυτικό. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται με ευθύνη των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Αφού εξετάσουν τους υποψηφίους και κρίνουν την καταλληλότητά τους ή όχι στέλνουν τους πίνακες στο Υπουργείο Παιδείας για να τους περάσει στους υπολογιστές τους και μετά να αρχίσει η διαδικασία επιλογής και να εκδοθούν τα αποτελέσματα εισαγωγής. Μέχρι να στείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία τις λίστες με τους κατάλληλους τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει νεκρός χρόνος. Γύρω στις 10 Αυγούστου ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας ότι μπορούν να ελέγξουν οι υποψήφιοι τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων. Τότε έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγή των στοιχείων για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Από κει και πέρα αρχίζει η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα.

Θα μου πείτε τότε γιατί τόση πίεση για να ολοκληρωθεί η κατάθεση των μηχανογραφικών μέχρι τις 16/7, αφού δεν γίνεται τίποτα μέχρι τις 10 Αυγούστου; Οι λόγοι είναι οικονομικοί και μόνο. Όσο χρειάζεται προσωπικό στα λύκεια για να εξυπηρετεί τους υποψηφίους στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους, τόσο αυξάνει το κόστος αφού οι καθηγητές πληρώνονται επιπλέον για κάθε μέρα εργασίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Τα εμπλεκόμενα Υπουργεία θα μπορούσαν να διενεργούν τις προκαταρκτικές εξετάσεις το Πάσχα στη διάρκεια των διακοπών. Αυτό θα τους έδινε το χρόνο να έχουν έτοιμα τα αποτελέσματα μέχρι την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, δηλαδή μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το μηχανογραφικό δελτίο έπρεπε να συμπληρώνεται το Μάρτιο όπως γινόταν παλιά. Είναι καλύτερα, όσο και αν ακούγεται περίεργο, να συμπληρώνουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους χωρίς να γνωρίζουν τους βαθμούς τους. Όσο πιο πολύ σκέφτονται τους βαθμούς τους και τις βάσεις τόσο αυξάνουν την πιθανότητα το μηχανογραφικό τους να μην εκφράζει την επιθυμία τους αλλά τις επιθυμίες των πολλών. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο υποψήφιος τα μόρια που συγκεντρώνει για να εκφράσει την επιθυμία του. Επιπλέον τον Ιούλιο, μετά τη λήξη των εξετάσεων, οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και έχουν το μυαλό τους στην… παραλία. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου θέλει προσοχή, συγκέντρωση και… μελέτη, πράγματα εξαιρετικά δύσκολο τον Ιούλιο. 

Αν καταφέρναμε να κάνουμε όλα αυτά, τότε θα μπορούσαν οι βαθμολογίες να ανακοινώνονται ταυτόχρονα με τις βάσεις εισαγωγής μέχρι τις 10 Ιουλίου. 

Το κέρδος θα ήταν τεράστιο, αφού οι οικογένειες δεν θα βίωναν το διάστημα της αναμονής, που τσακίζει νεύρα. Τα παιδιά μαζί με τους βαθμούς τους θα μάθαιναν και που πέτυχαν. Γνωρίζοντας οι οικογένειες από τις 10 Ιουλίου που πέρασε το παιδί τους θα είχαν όλο το χρόνο να βρουν σπίτι και να ολοκληρώσουν τη μετακόμιση στη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών, όποια στιγμή και αν έπαιρναν τις διακοπές τους, ανάλογα με την εργασία του καθενός. Τώρα πολλοί γονείς κρατούν μέρες από  την άδειά τους για να τρέξουν για σπίτι, σε περίπτωση που το παιδί τους περάσει σε άλλη πόλη. Μετά στήνουν το καινούριο σπίτι και κάνουν τη μετακόμιση με την ψυχή στο στόμα για να προλάβουν να ετοιμάσουν το παιδί και να είναι συνεπείς με την εργασία τους.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά τα διόλου μαγικά αρκεί κάποιος να αναλάβει να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους και να εξηγήσει στον κόσμο το όφελος. Φυσικά οι άνθρωποι αντιδρούν όταν τους ανατρέψεις τις συνήθειές τους, αλλά πιστεύω ότι εύκολα θα αντιλαμβάνονταν τα οφέλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή