Από τη μία οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί, από την άλλη κατεβασμένα κεφάλια...Οι Γάλλοι πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του Μουντιάλ, ενώ οι Κροάτες ναι μεν ήταν περήφανοι για την ομάδα τους, ωστόσο, τα δάκρυά τους μαρτυρούσαν την στεναχώρια τους για την ήττα στον τελικό.
Ολόκληρη η Γαλλία είναι... στο πόδι και πανηγυρίζει την κατάκτηση του δεύτερου αστεριού από την Εθνική ομάδα της χώρας. Εκατομμύρια «μεθυσμένοι» από χαρά οπαδοί, μετά τη νίκη των «μπλε» επί της «Χρβάτσκα» στη Μόσχα, πανηγύρισαν έξαλλα την τεράστια επιτυχία σε όλες τις πόλεις της χώρας, από την πρωτεύουσα (Παρίσι) έως τη Μασσαλία και το Μπορντό.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν απερίγραπτες! Πάνω από 100.000 άνθρωποι στο Παρίσι παρακολούθησαν τον τελικό σε γιγαντοοθόνες δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, όπου υπήρχαν χορωδίες από την Μασσαλία, χιλιάδες σημαίες με τα χρώματα της χώρας που κυμάτιζαν στον αέρα, ενώ όλοι ζητωκραύγαζαν.
Η έκρηξη των πυροτεχνημάτων και των βεγγαλικών γέμισε τον αέρα, ενώ οι οδηγοί κόρναραν συνέχεια με τα αυτοκίνητά τους και όλοι μαζί γιόρταζαν την κατάκτηση του δεύτερου παγκόσμιου τίτλου, μετά από αυτόν του 1998.
Μία εκκωφαντική χορωδία του «Είμαστε οι πρωταθλητές, είμαστε οι πρωταθλητές» ακουγόταν από την Σακρ Κερ στα βόρεια της πόλης έως τη Σορβόννη. Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν στην Μασσαλία, στη Λιόν, στο Λιλ, στο Μπορντό και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν τις επόμενες ώρες Ηλύσια Πεδία και στην Πλατεία Κονκόρντ, όπου ήδη η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται», ενώ άνθρωποι ιδιωτικής ασφάλειας προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο σε κάποια απόσταση.
Δάκρυα και υπερηφάνια
Θλίψη, αλλά και περηφάνια για την Εθνική Κροατίας από τους φίλους της Εθνικής ομάδας, που είδαν την αγαπημένη τους ομάδα να «προδίδεται» από την κούραση (ιδιαίτερα στο β΄ μέρος του τελικού) και να ηττάται με 2-4 από την Γαλλία στο «Λουζνίκι».
Στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς, στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, μετά το τέλος του αγώνα πολλοί φίλοι της «Χρβάτσκα» που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε μια μεγάλη οθόνη, αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλον δίνοντας συγχαρητήρια.
Μια νεαρή γυναίκα με κόκκινη και λευκή κροατική σημαία σκούπιζε τα δάκρυά της δίπλα στο φίλο της, που επίσης ήταν δακρυσμένος. Άλλοι συνέχισαν να κυματίζουν κροατικές σημαίες και κασκόλ μέσα από την απογοήτευση, αφού παρακολούθησαν για πρώτη φορά τη χώρα τους να αγωνίζεται σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Οι Γάλλοι αποδείχθηκαν καλύτεροι σε καθοριστικές στιγμές, παρόλο που ουσιαστικά τους αφήσαμε να πετύχουν τα πρώτα δύο γκολ εύκολα» δήλωσε ο 59χρονος Ντάκο Ιλάκοβατς. «Παρόλα αυτά είναι ένα μεγάλο επίτευγμα να παίξεις στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου», πρόσθεσε.
Η Κροατία, με πληθυσμό μόνο 4,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν ήταν από τα φαβορί στην αρχή του τουρνουά. Η πρόοδός της ως τον τελικό «άναψε» τη φαντασία του βαλκανικού έθνους και των μελών της κροατικής διασποράς, που ζουν σε χώρες από τη Γερμανία ως την Αυστραλία. «Για ένα έθνος τεσσάρων εκατομμυρίων είναι ένα θαύμα η συμμετοχή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Η Εθνική Κροατίας θα αφιχθεί αύριο (16/7) στο Ζάγκρεμπ και χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να έρθουν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας νωρίς το απόγευμα, όταν πρόκειται να φτάσουν οι ποδοσφαιριστές. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς έκανε έκκληση στους εργοδότες να αφήσουν το προσωπικό να φύγει νωρίς, ενώ τα εισιτήρια με το τρένο θα είναι 50% φθηνότερα για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ζάγκρεμπ.