Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, το έχει πει πολλές φορές: «Στο ποδόσφαιρο, για να πάρεις τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου όλα είναι δυνατά. Δεν ξέρω αν πλήρωσαν, γιατί δεν τους έχω δει να το κάνουν».
Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, το έχει πει πολλές φορές: «Στο ποδόσφαιρο, για να πάρεις τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου όλα είναι δυνατά. Δεν ξέρω αν πλήρωσαν, γιατί δεν τους έχω δει να το κάνουν».
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις« βαριές κουβέντες» του πρώην νούμερο ένα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, πρωταγωνιστή ντοκιμαντέρ με στόχο την αναδρομή στην ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.
«Είναι ένα ταξίδι σχεδόν 20 ετών», υπογραμμίζει η εφημερίδα La Verità. Μια έρευνα από το FBI ξεκίνησε το 2015.
Τότε, η Ομοσπονδία ανέθεσε στον δικηγόρο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής του Γραφείου Ερευνών της Επιτροπής Δεοντολογίας, να διερευνήσει εάν μπορεί να είχαν καταβληθεί δωροδοκίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και του 2022 ανατέθηκαν, αντίστοιχα, Ρωσία και Κατάρ.
Τα αποτελέσματα της δουλειάς του Γκαρσία κατέληξαν σε έναν φάκελο που δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Ο Γκαρσία τον πήγε προσωπικά στο FBI, ανάβοντας το φιτίλι ενός σκανδάλου το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει τελειώσει.
Σε σαράντα δύο άτομα απαγγέλθηκαν κατηγορίες και 26 εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι για διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνωμοσία.
Ο Μπλάτερ, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος της FIFA, παραιτήθηκε. Μήνες αργότερα, κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε σε αποκλεισμό από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, ποινή στην οποία τον Ιούνιο του 2021 προστέθηκαν άλλα έξι χρόνια και οκτώ μήνες για «παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας της FIFA».
«Η FIFA δεν είναι διεφθαρμένη. Οι άνθρωποι μέσα σε αυτή είναι. Αλλά, δεδομένου ότι είναι μια ομοσπονδία, η ευθύνη βαρύνει φυσικά τον πρόεδρο», επιτέθηκε ο Μπλάτερ στο ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε στο Discovery +, εξηγώντας ότι είχε προσπαθήσει μόνο να υπηρετήσει τον κόσμο αυτού του υπέροχου αθλήματος: «Θα πρέπει να με θυμούνται ως αρχιτέκτονα του ποδοσφαίρου».
«Όσοι λένε ότι το άφησα να εξελιχθεί για να κρατήσω την εξουσία μου, κάνουν πολύ λάθος. Προσπαθήσαμε να τους σταματήσουμε, αλλά δεν κατέστη δυνατό», παραδέχθηκε ο Μπλάτερ, ο οποίος στο ντοκιμαντέρ επιστρέφει αρκετές φορές στην υπόθεση του Κατάρ και διατυπώνει βαριές κατηγορίες.
«Μια εβδομάδα πριν από την απόφαση έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος μου είπε ότι κάτι είχε συμβεί και ότι θα προκύψουν δυσκολίες. Ήταν πρόεδρος της UEFA τότε και μου είπε ότι είχε ζητηθεί να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ», ισχυρίστηκε ο Μπλάτερ.
«Υπήρχαν τέσσερις ψήφοι που αγόρασε το Κατάρ. Ήταν αδύνατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν. Ο Πλατινί δεν είχε το θάρρος, έπρεπε να πει όχι στον πρόεδρο (Νικολά Σαρκοζί), ο οποίος έπρεπε να σκέφτεται όλο τον κόσμο και όχι μόνο μια χώρα», κατέληξε το Ελβετός παράγοντας.