Προς τροχιά συμφωνίας με την Άγκελα Μέρκελ για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο κατάρρευσης της τριμερούς κυβέρνησης.
«Οι διαφορές παραμένουν, αλλά έχουμε κάνει πρόοδο» τόνισε η Αντρέα Νάλες, κατόπιν της ολοκλήρωσης των αποψινών επαφών ανάμεσα στους ηγέτες των τριών κυβερνητικών κομμάτων (CDU-CSU-SPD).
Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η δημιουργία «κλειστών κέντρων» για τους αιτούντες άσυλο. Η υποχρέωση του εγκλεισμού, όπως συμφωνήθηκε τη Δευτέρα από τους Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, εγείρει την αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αξιώνουν την κατάργησή της.
«Είχαμε έντονες διαπραγματεύσεις σήμερα, αλλά πετύχαμε κάποια πράγματα. Βέβαια, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο σύγκλισης με την Καγκελάριο» εξήγησε, αναλυτικά, η Νάλες.
Οι δύο πλευρές θα έχουν και νέα συνάντηση την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται οι διαβουλεύσεις να παραταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Αντιδράσεις στο SPD
Νωρίτερα, υψηλόβαθμα στελέχη του SPD άφηναν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μη έγκρισης της συμφωνίας των Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, χάρη στην οποία απετράπη -προς το παρόν- η κατάρρευση της τριμερούς κυβέρνησης.
Ενδεικτικά, ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, γενικός γραμματέας του SPD, ξεκαθάρισε ότι το SPD δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτά τα κέντρα, εφόσον τεθεί ζήτημα εγκλεισμού των αιτούντων άσυλο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ, ο οποίος διαμήνυσε ότι «δεν θέλουμε οι οικογένειες των προσφύγων να βρίσκονται πίσω από φρουρούμενους φράχτες».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Οι επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία, ως προς τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» εντός των γερμανικών συνόρων, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου.
Σε περίπτωση απόρριψης, όπως συμφωνήθηκε, θα πραγματοποιούνται άμεσα επαναπροωθήσεις στις πρώτες χώρες εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναγγείλει το Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ έχει αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή μεταναστών.
naftemporiki.gr