Αντιδρά το SPD στη συμφωνία Μέρκελ - Ζεεχόφερ

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 22:22
UPD:22:29
REUTERS/MICHAELA REHLE
A- A A+

«Εμπόδια» στη συμφωνία μεταξύ CDU και CSU για το μεταναστευτικό, θέτει ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό SPD, αντιδρώντας στη δημιουργία κλειστών κέντρων για τους αιτούντες άσυλο.

Υψηλόβαθμα στελέχη του SPD αφήνουν «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μη έγκρισης της συμφωνίας των Άγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, χάρη στην οποία απετράπη -προς το παρόν- η κατάρρευση της τριμερούς κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, γενικός γραμματέας του SPD, ξεκαθαρίζει ότι το SPD δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτά τα κέντρα, εφόσον τεθεί ζήτημα εγκλεισμού των αιτούντων άσυλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ραλφ Στέγκνερ, ο οποίος διαμηνύει ότι «δεν θέλουμε οι οικογένειες των προσφύγων να βρίσκονται πίσω από φρουρούμενους φράχτες».

Απόψε, οι ηγέτες των CDU-CSU-SPD, τα οποία απαρτίζουν τη γερμανική κυβέρνηση, θα έχουν νέα συνάντηση, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Η Καγκελάριος Μέρκελ ευελπιστεί πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα πουν το πολυπόθητο «ναι», δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Οι επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία, ως προς τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» εντός των γερμανικών συνόρων, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου.

Σε περίπτωση απόρριψης, όπως συμφωνήθηκε, θα πραγματοποιούνται άμεσα επαναπροωθήσεις στις πρώτες χώρες εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναγγείλει το Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ έχει αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή μεταναστών.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή