Βούτσιτς: Συμβιβαστική, αλλά όχι ταπεινωτική για τη Σερβία λύση για το Κόσοβο

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 16:21
UPD:16:24
REUTERS/DADO RUVIC

«Η Σερβία μπορεί να αποδεχθεί μία συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο ωστόσο, αν και είναι μικρή και ίσως ασήμαντη χώρα, δεν πρόκειται να ανεχθεί την ταπείνωση του λαού της», επισήμανε, στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Μίτσελ, ο επικεφαλής του σερβικού κράτους.

A- A A+

Η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

«Η Σερβία μπορεί να αποδεχθεί μία συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο ωστόσο, αν και είναι μικρή και ίσως ασήμαντη χώρα, δεν πρόκειται να ανεχθεί την ταπείνωση του λαού της», επισήμανε, στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Μίτσελ, ο επικεφαλής του σερβικού κράτους.

Επανέλαβε δε ότι στον συμβιβασμό θα πρέπει κάτι να χάσουν και οι δύο πλευρές και όχι μόνο η σερβική. Επίσης κατηγόρησε την ηγεσία του Κοσόβου ότι υπονομεύει τον διάλογο, αρνούμενη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Οι Αλβανοί, από την συνθήκη των Βρυξελλών, είχαν μόνο την υποχρέωση να επιτρέψουν την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και δεν το έπραξαν. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα το πράξουν, διότι έχουν την σιωπηλή ανοχή σημαντικού μέρους της διεθνούς κοινότητας», εκτίμησε ο κ. Βούτσιτς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε ανοιχτή και ειλικρινή συνομιλία με τον πρόεδρο της Σερβίας και τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών στα επίπεδα που είχαν στο παρελθόν. Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Σερβίας και ΗΠΑ σε ιστορικά δύσκολες στιγμές όπως κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων και συμπλήρωσε: «Θα θέλαμε να επιστρέψουμε στο παλιό μονοπάτι της εγγύτητας και της συνεργασίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το όραμα μιας ελεύθερης και ευημερούσας Σερβίας, σε ειρήνη με τους γείτονες και ενσωματωμένη στη Δύση, είναι ο στόχος όλων μας».

Ο Αμερικανός υφυπουργός υπενθύμισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ παρείχαν στην Σερβία, υπό την μορφή βοήθειας, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, έγιναν σημαντικές επενδύσεις ενώ προωθείται και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η Πρίστινα οφείλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε από την πλευρά του ότι η Σερβία αντιτίθεται στην σύσταση στρατού από το Κόσοβο, διότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεισφέρει στην δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή