Αποσυντονισμός σε ψηφιακά ρολόγια λόγω… διένεξης Σερβίας - Κοσόβου

Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 08:50
UPD:13:41
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Τον αποσυντονισμό ψηφιακών ρολογιών προκαλεί η διένεξη της Σερβίας και του Κοσόβου με φόντο το ενεργειακό τους δίκτυο, σύμφωνα τουλάχιστον με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το δίκτυο που μοιράζονται η Σερβία και το Κόσοβο συνδέεται με το συγχρονισμένο ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης της Ευρώπης.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα και όπως υποστηρίζει το ENTSO-E, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας, το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει χάσει 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh) από τα μέσα Ιανουαρίου, επειδή το Κόσοβο καταναλώνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν που παράγει.

Κατά το ENTSO-E, η Σερβία, η οποία είναι υπεύθυνη για την ισορροπία του δικτύου του Κοσόβου, έχει αποτύχει να διατηρήσει την ισορροπία αυτή.

H απώλεια της ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα τα ψηφιακά ρολόγια στην Ευρώπη, τα οποία κατευθύνονται από τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου, να μένουν πίσω σχεδόν έξι λεπτά, σύμφωνα πάντα με το το ENTSO-E.

Πολλά ψηφιακά ρολόγια, όπως αυτά σε ξυπνητήρια, σε φούρνους ή φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιούν τη συχνότητα του ηλεκτρικού δικτύου για να κρατούν την ώρα. Το πρόβλημα, όπως αναφέρει το Reuters, προέκυψε όταν η συχνότητα έπεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Όπως εξήγησε το ENTSO-E, η συχνότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παρέκκλινε από το επίπεδο των 50 Χερτζ (Hz) σε 49,996 Χερτζ από τα μέσα Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας 113 γιγαβάτ-ώρα (GWh).

«Η παρέκκλιση σταμάτησε την Τρίτη αφού το Κόσοβο έκανε κάποια βήματα, αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ομαλοποίηση του συστήματος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ENTSO-E Σουζάν Νις, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει μόνιμη, πολιτική λύση στο πρόβλημα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή