Η «Γυναίκα της Ζάκυθος» μέσα από τα μάτια ενός ζωγράφου

Έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 09:20
A- A A+

Μετά την έκθεσή του με έργα εμπνευσμένα από το «Κοράκι» και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο εικαστικός Τάσος Μαντζαβίνος καταπιάνεται με έναν άλλο κορυφαίο ποιητή του ρομαντισμού, τον Διονύσιο Σολωμό, και παρουσιάζει τη νέα του ατομική έκθεση, με τίτλο «Η γυναίκα της Ζάκυθος».

Σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά, η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει  11 σχέδια και 6 ζωγραφικά έργα, παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11), και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 3 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο.

Δοκίμασε να κάνει το αδιανόητο

Στο «Ύστερον Κεφάλαιον» του έργου του «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ο Διονύσιος Σολωμός σημειώνει: «ζωγράφισέ τους όλους». Δεν πρόλαβε, όμως, να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Ο Τάσος Μαντζαβίνος δοκίμασε να κάνει το αδιανόητο: να ανταποκριθεί στην εντολή, ζωγραφίζοντας τη γυναίκα, για την οποία μιλά με φρίκη και λύπηση ο ποιητής. Η παράλληλη αφήγηση του έργου εκτυλίσσεται στα χρόνια της Επανάστασης και, μάλιστα, στις παραμονές της μαρτυρικής Εξόδου του Μεσολογγίου, με άξονα τον ανήθικο και αντεθνικό βίο μιας ανώνυμης γυναίκας στη Ζάκυνθο.

Αφηγητής είναι ο ιερομόναχος Διονύσιος, άνθρωπος απλός και θεοσεβούμενος, που παρακολουθεί άναυδος όσα συμβαίνουν γύρω του και ακούει φωνές που μιλούν για «εκδίκησην Θεού». Μέσα από τα ζωγραφικά έργα και τα σχέδια του Τάσου Μαντζαβίνου, αναδύεται μια ροή εικόνων «αποκαλυπτικών», ένα εφιαλτικό σκηνικό που στήνεται γύρω από τη γυναίκα της Ζάκυθος και, τέλος, μια αυτοκτονία: «Κι εσηκώθηκα και επήα οπίσω από τον καθρέφτη και είδα τη γυναίκα της Ζάκυθος που εκρεμότουνα και εκυμάτιζε».

Ο ιερομόναχος Διονύσιος, σατιρικό προσωπείο του ποιητή, παρασύρει με τη ρυθμική αφήγησή του τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μεταφυσικής διάστασης, που επιδιώκει να πραγματευτεί την ανθρώπινη φύση, το σκοτάδι και το φως της, τον έρωτα και τον θάνατο, την αθλιότητα και το μεγαλείο, σε ένα συγκλονιστικό έργο που γράφτηκε στον αχό της ελληνικής Επανάστασης.

«Νιώθει ταυτισμένος με τον ποιητή»

Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μυλωνάς, σημειώνει: «Ο Τάσος Μαντζαβίνος εικονίζει το κακό πνεύμα. Δείχνει όλη την κακία της γυναίκας, αλλά, ακολουθώντας τον ποιητή, δείχνει και τη λύπησή του γι’ αυτήν. Νιώθει ταυτισμένος με τον ποιητή, ειδοποιώντας μας ότι βλέπει την κακότητα μέσα από τα μάτια του ιερομόναχου Διονύσιου: “επαρακάλεα γι’ αυτήν με τη θέρμη της ψυχής μου”. Ο ιερομόναχος και ο ζωγράφος νιώθουν τη φρίκη του κακού, πνίγονται στη θέα του και από τη δύναμή του, αλλά χωρίς να πάψουν ποτέ να νιώθουν λύπηση, γιατί το κακό γεννήθηκε από τη συμπεριφορά των ανθρώπων».

Πληροφορίες

Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης: Τσιμισκή 11 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 288036. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 - 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 - 20:00, Σάββατο: 09:30 - 16:00.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς