Από την έντυπη έκδοση
Άκρως θορυβημένη από τις σκηνές που διαδραματίστηκαν προχθές στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και τελούσα υπό την πίεση τόσο κυβερνητικών βουλευτών όσο και της αντιπολίτευσης εμφανίζεται η ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία αναμετράται και με την προεκλογική ρητορική, που απαιτούσε «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».
Χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο γραφείο του στη Βουλή, με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς και τους τρόπους χειρισμού μιας κατάστασης που τείνει να ακυρώσει την πολιτική αφήγηση της κυβέρνησης περί «εξόδου από την κρίση, με την κοινωνία όρθια».
Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνεται η διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία δανειοληπτών, για την ακρίβεια «η λαϊκή κατοικία» κατά την κυβερνητική ιδιόλεκτο, ενώ δεν λείπουν η κριτική κατά της αντιπολίτευσης και πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου- που κατηγορούνται ότι ενθαρρύνουν ένα κίνημα αντιδράσεων στους πλειστηριασμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος πρωτίστως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ζήτησε να υπάρξει ηρεμία, καθώς «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Δηλαδή, αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα».
Κατά τον κ. Τσακαλώτο, υπάρχει ευθύνη και της νυν αντιπολίτευσης, καθώς «αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχανε φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να αντιμετωπίσουν τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια» και απαρίθμησε: «Έχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχουμε κάνει έναν καινούργιο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε βάλει σε όλα αυτά κοινωνικά κριτήρια, δεοντολογία αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων. Τώρα περάσαμε και εξωδικαστικό συμβιβασμό για κάτω από 50.000 ευρώ που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νομίζω ότι η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018, με τον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που φτάνει προστασία για κατοικία αξίας μέχρι 280.000, αν υπάρχουν τρία παιδιά, είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Είναι σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα πολλοί άνθρωποι να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποστήριξε πως οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν προχθές «αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και πολιτών που είχαν πάρει δάνεια υψηλού κόστους», ανέφερε ως παράδειγμα «ένα ακίνητο το οποίο εκπλειστηριάστηκε, το δάνειό του ήταν 1.450.000 ελβετικά φράγκα» κι άφησε αιχμές για όσους αντιδρούν, λέγοντας πως «αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή, ο οποίος, από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Και το ερώτημα είναι ποιους προστατεύουν όλοι αυτοί που κινούνται κατά αυτής της διαδικασίας, που είναι διαφανής και υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης και του κράτους».
Ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς που έγιναν στο Ειρηνοδικείο, υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή έναν πολίτη και την τράπεζα, και τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ, έως και εκατομμυρίων» και συναφώς χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «απαράδεκτα».
Συγκεφαλαιώνοντας την κυβερνητική θέση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε πως «το ζήτημα των αναγκαστικών πλειστηριασμών είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και ως τέτοιο ακριβώς το αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση». Υπέδειξε ότι πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες: Την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία. Και την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «τεράστια παραπληροφόρηση», υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο» κι επικαλούμενος τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, είπε πως «η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά». Επίσης, σημείωσε τις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, «μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ», και έψεξε όσους αντιδρούν «και με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών».
Σε πλήρη αρμονία με τις δηλώσεις των υπουργών κατά των αντιδρώντων, ο σύμβουλος στρατηγικής του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, δήλωσε πως «αισθάνεται αηδιασμένος» και σε ανάρτησή του στο facebook σχολίασε: «Αριστεριστές Ρομπέν των Αστών και μεσοαστών λαμόγιων, υπερασπίζονται σπίτι 700.000 στην Κηφισιά».
Πάντως, τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κι είναι ενδεικτική η δήλωση του Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματική ανευθυνότητα», καλώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει αμέσως εξηγήσεις για το περιστατικό.
Από την αντιπολίτευση, το Ποτάμι σημείωσε πως «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που πρωτοστατούσαν στο κίνημα “δεν πληρώνω” λούζονται τώρα τα επίχειρα των πράξεών τους. Xθες έστειλαν τα ΜΑΤ στους πρώην συναγωνιστές τους. Δίχως τις δικές τους καταστροφικές επιλογές ως κυβέρνηση που οδήγησαν στα capital controls και την τυχοδιωκτική στάση τους ως αντιπολίτευση, το πρόβλημα των “κόκκινων’’ δανείων θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερο. Η οικονομία θα είχε μπει σε ανάπτυξη και οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα ευκολότερα».
Η Ένωση Κεντρώων παρατήρησε: «Παρά τις κραυγές υπεράσπισης των δανειοληπτών, τις διαβεβαιώσεις ότι κανένα σπίτι στο χέρι τραπεζίτη, φθάσαμε τελικά στα ΜΑΤ, στα χημικά, στους τραυματισμούς και την απώλεια πρώτων ακινήτων, μεταξύ αυτών και σε ακίνητα που ανήκουν σε φτωχά νοικοκυριά. Το έγκλημα κατά του ελληνικού λαού αρχίζει πλέον να διαπράττεται. Αν κάποιοι είχαν φιλότιμο έπρεπε να παραιτηθούν, αλλά πού τέτοιες ευαισθησίες από την κυβέρνηση».
Ματαιώθηκε η εκδίκαση όλων των υποθέσεων
Καμία δίκη δεν έγινε χθες στο Ειρηνοδικείο, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του δικαστηρίου αλλά και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών, λόγω των σοβαρών επεισοδίων και της ρίψης χημικών κατά τη διάρκεια των προχθεσινών πλειστηριασμών (φωτογραφία).
Δεδομένης της «ασφυκτικής» κατάστασης που επικρατούσε μέσα στο κτήριο και στις δικαστικές αίθουσες, ματαιώθηκε η εκδίκαση όλων των υποθέσεων και τώρα αναμένεται να εισαχθούν εκ νέου στο πινάκιο, χωρίς να επιβαρυνθούν οι διάδικοι με δικαστικά έξοδα.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι δήλωσαν πως απείχαν από τα καθήκοντά τους για τους συγκεκριμένους λόγους και αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι ο χώρος των δικαστηρίων μετετράπη σε πεδίο μάχης με επακόλουθο να προκληθούν επισφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους, δικηγόρους και πολίτες και καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτήριο του Ειρηνοδικείου - Πταισματοδικείου Αθηνών».