Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018 15:59
UPD:16:02
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Συμβουλές στους λάτρεις της ορειβασίας δίνει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με χιονοστιβάδες σε Όλυμπο και Βασιλίτσα.

Η ΕΟΔ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για χιονοστιβάδα είναι πάντα αυξημένος, για αυτό και τονίζει ότι οι ομάδες που θα κινούνται σε ορεινούς όγκους, χρειάζεται να έχουν μαζί τους πραγματικούς γνώστες για εκτίμηση του κινδύνου.

Το πιο ασφαλές και σίγουρο για όσους δε γνωρίζουν ή δεν έχουν κάποιον έμπειρο στην ομάδα τους, είναι η προετοιμασία της διαδρομής στο χάρτη. Είναι χρήσιμο η διαδρομή να χαράσσεται, έτσι ώστε η ομάδα να κινείται σε πλαγιές με κλίση μικρότερη των 30 μοιρών.

Στο πεδίο χρειάζεται επαναξιολόγηση, προσοχή και επιβεβαίωση ότι η κλίση είναι κάτω από 30 μοίρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ακόμα και όταν υπάρχει κίνηση σε κοιλάδα, για το αν υπάρχουν πλαγιές γύρω από αυτή.

Σύμφωνα με την ΕΟΔ, μόνο το 20% των χιονοστιβάδων δημιουργείται από φυσική εξέλιξη, το υπόλοιπο 80% δημιουργείται από σκιέρ, ορειβάτες και γενικά άτομα και ομάδες που κινούνται στο βουνό.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα, η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και το πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, όμως, όλοι μπορούν να βοηθήσουν και να σώσουν τους συντρόφους τους.

Για τον λόγο αυτόν διοργανώνει για τέταρτη κατά σειρά χρονιά εκπαιδεύσεις για ασφαλή κίνηση στο βουνό, σε συνεργασία με τον γαλλικό οργανισμό ΑΝΕΝΑ (Association Nationale pour l Étude de la Neige et des Avalanches). Τα σεμινάρια θα γίνουν 12-13/2/2018, στις 14-15/2/2018 και στις 17-18/2/2018.

Προτάσεις για να αποφευχθούν άσκοπες κινητοποιήσεις

1. Συζήτηση με την ομάδα και ενημέρωση των μελών της. Κατά τη διαδρομή καλό είναι να γίνεται συνεχής εκτίμηση των συνθηκών και να υπάρχει ετοιμότητα, ώστε να υιοθετηθεί διαφορετική τακτική.
2. Οι ορειβάτες που πρόκειται να  επισκεφτούν ορεινά συγκροτήματα καλό είναι να έχουν δηλώσει την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουν ή τους στόχους που έχουν σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης.
3. Επίσης, θα πρέπει να έχουν λάβει μετεωρολογικές πληροφορίες για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ή να έχουν ρωτήσει άλλους ορειβάτες, που ίσως είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδρομή τις προηγούμενες μέρες. Ειδικά ενήμεροι σε αυτό, όσον αφορά τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και την Αστράκα, είναι οι υπεύθυνοι καταφυγίων.
4. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να ενημερώνουν τους οικείους ή τους φίλους τους
5.  Θα πρέπει να έχουν μαζί τους, επίσης, ασύρματο VHF για την επικοινωνία σε περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη.

Σε περίπτωση εμπλοκής σε χιονοστιβάδα δύο πράγματα μπορούν να βοηθήσουν:

1. Κατάλληλος εξοπλισμός, πομποδέκτης χιονοστιβάδας (Beacon, Arva, κ.ά.), ράβδος ανεύρεσης θύματος (sonda), φτυάρι μεταλλικό
2. Κατάλληλη εκπαίδευση

Όσοι, λοιπόν, κινηθούν σε ορεινούς όγκους και διαθέτουν συσκευή ασυρμάτου VHF μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης στη συχνότητα του ραδιοδικτύου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, 146.500MHz. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή