Την Παλαιά Διαθήκη για να αντιμετωπίσει την κριτική της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς όπως είπε η σκληρότητάς της θυμίζει περισσότερο αυτές τις παραβολές. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για καταστροφολογία παρομοιάζοντάς την με τις 10 πληγές του Φαραώ. «Όσο συνεχίζετε με την καταστροφολογία και χωρίς εναλλακτικό σχέδο είμαστε ευγνώμονες» είπε αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ο Κύριός μας είχε μία αμφίσημη σχέση με τους πλουσίους. Όμως η αγριότητα των εποχών δεν ταιριάζει με την Καινή Διαθήκη, ταιριάζει περισσότερο με την Παλαιά Διαθήκη. Σας υπενθυμίζω τις 10 πληγές του Φαραώ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «εδώ ξαναχτύπησε ο Θεός αποκλειστικά στην Ελλάδα και αποκλειστικά στην ΕΡΤ το 2013».
Αναφέρθηκε στις, κατά δήλωσή του, επιτυχίες της οικονομίας ως «πληγές» προκειμένου να απαντήσει στην «καταστροφολογία της Ν.Δ.». Κατά τον κ. Τσακαλώτο οι «10 πληγές» της οικονομίας είναι:
1η πληγή, ότι βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο για έντοκα γράμματια, τον Νοέμβριο τα swaps.
2η πληγή, οι ανακοινώσεις των Οίκων αξιολόγησης, όλες με αναβαθμίσεις ή με θετικό πρόσημο για αναβαθμίσεις στο μέλλον.
«Δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης και αυτή είναι η διαφορά με το 2015» παρατήρησε.
3η πληγή η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. τον Ιούλιο. Μείωση του ELA. Οι τράπεζες έχουν 20 δισ. «καβάντζα» για τα stress test και για τα κόκκινα δάνεια.
4η πληγή, οι δείκτες της οικονομίας.
5η πληγή, οι επενδύσεις. Επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και από τη Vodafone, ενέργεια, Όμιλο Μυτιληναίου. Νέος αναπτυξιακός νόμος με πάνω από 700 σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί.
6η πληγή οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη. «Δεν είμαστε η μόνη κυβέρνηση που είχαμε μία μικρή αναθεώρηση των προβλέψεων. Έχουν συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη για πρώτη φορά. Έχουμε μία αλλαγή του μοντέλου γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν είναι μόνο για μεγάλα έργα. Σύντομα ο κ. Σταθάκης φέρνει και τις ενεργειακές κοινότητες, έχουμε μιλήσει για το ΕΣΠΑ. Χτίζουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ διαφορετικό» ανέφερε.
7η πληγή η μείωση της ανεργίας.
8η πληγή δηλώσεις αξιωματούχων για καθαρή έξοδο. Έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
9η πληγή το κοινωνικό μέρισμα που τόλμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι και πελατειακό.
Οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια που αυξήθηκαν σε συνθήκες ασφυξίας.
Έθεσε ευθέως το ερώτημα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτά τα 1,83 δισ. για την κοινωνική πρόνοια δεσμεύεστε ότι θα παραμείνουν;
Επανέλαβε ότι «ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος εντός του πλαισίου. Αυτός ο προυπολογισμός είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο μνημόνιο που έχει τη λιτότητα ως κυρίαρχη κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι υποστηρίζει ενεργά πλαίσιο που προάγει τη λιτότητα, ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση για προϋπολογισμό λιτότητας
«Το ερώτημα δεν είναι αν γενικά ο προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος δυνατός» σημείωσε. «Αυτός ο προυπολογισμός είναι μία προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να διορθώσει λάθη, να φέρει σταθερότητα, να βελτιώσει τους δείκτες, να βγούμε από τα μνημόνια» πρόσθεσε.
10η πληγή, καθοδική η τάση της Ν.Δ. στους δείκτες. «Αλλά πήρα τα στοιχεία του ΣΚΑΪ που φαίνεται ανοδική η πορεία σας για να έχετε καλά Χριστούγεννα. Να συνεχίσετε αυτή την πολιτική και σας είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε.