Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός του ερχόμενου καλοκαιριού, ξεκινά επισήμως από την 1η Δεκεμβρίου.
Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη, αύριο Παρασκευή (1/12), η έναρξη της κλήρωσης της τελικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας (14/06-15/07), η οποία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μόσχα.
Στο παλάτι του Κρεμλίνου, η διαδικασία θα αναδείξει τους ομίλους των 32 ομάδων που έχουν προκριθεί στους τελικούς της διοργάνωσης και από τους οποίους θα απουσιάζει η Ελλάδα, μετά από δύο συνεχείς παρουσίες, το 2010 στη Νότια Αφρική και 4 χρόνια μετά στην Βραζιλία.
Παρουσιαστές της κλήρωσης θα είναι ο Άγγλος παλαίμαχος επιθετικός και νυν σχολιαστής του BBC, Γκάρι Λίνεκερ και η Ρωσίδα αθλητική δημοσιογράφος, Μαρία Κομαντάγια.
Μαζί τους θα βρίσκονται και άλλοι 8 διάσημοι και συγκεκριμένα οι, Λοράν Μπλαν, Γκόρντον Μπανκς, Καφού, Φάμπιο Καναβάρο, Ντιέγκο Φορλάν, Ντιέγκο Μαραντόνα και Κάρλες Πουγιόλ, οι οποίοι θα βοηθήσουν σε διάφορα σημεία της διαδικασίας, ενώ το βαρύτιμο τρόπαιο θα μεταφέρει στην αίθουσα ο σπουδαίος Γερμανός στράικερ, Μίροσλαβ Κλόζε.
Ο όγδοος βοηθός της κλήρωσης θα είναι ο 91χρονος Νικίτα Σιμονιάν, ένας ποδοσφαιρικός θρύλος της -τότε- Σοβιετικής Ενωσης.
Η διαδικασία της κλήρωσης
Οι 32 φιναλίστ χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ δυναμικότητας, με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIFA τον Οκτώβριο του 2017.
Η Ευρώπη θα έχει 14 εκπροσώπους, η Νότια Αμερική 5, η Αφρική 5, η Ασία 5 και η Βόρεια- Κεντρική Αμερική και Καραϊβική 3.
Τα γκρουπ δυναμικότητας είναι τα ακόλουθα:
1ο: Ρωσία (οικοδέσποινα), Γερμανία (παγκόσμια πρωταθλήτρια), Βραζιλία, Πορτογαλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Πολωνία και Γαλλία
2ο: Ισπανία, Περού, Ελβετία, Αγγλία, Κολομβία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Κροατία
3ο: Δανία, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Σουηδία, Τυνησία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Ιράν
4ο: Σερβία, Νιγηρία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαρόκο, Παναμάς, Ν.Κορέα, Σαουδική Αραβία.
«Πρωτάρα» η Ρωσία
Η Ρωσία θα διοργανώσει το κορυφαίο τουρνουά για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ θα είναι επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε περισσότερες από μία ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Το Εκατερίνενμπουργκ και το Σότσι, δυο από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί να φιλοξενήσουν αγώνες, είναι στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις των αγώνων σε εκείνο της Ευρώπης.
Τα γήπεδα και οι πόλεις
Εξήντα τέσσερις αγώνες θα διεξαχθούν στη διάρκεια του τουρνουά σε 12 γήπεδα που θα βρίσκονται σε 11 πόλεις.
Αυτές είναι: Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Εκατερίνενμπουργκ, Σότσι, Καζάν, Σαράνσκ, Βόλγκογκραντ, Ροστόφ, Σαμάρα, Νόβγκοροντ, Καλίνινγκαρντ.
Τα 12 στάδια: Καλίνινγκραντ. Βόλγκογκραντ, Εκατερίνμπουργκ, Φιστ, Καζάν Αρένα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Λουζνίκι, Σαμάρα, Ροστόφ –ον – Ντον, Σπάρτακ, Αγίας Πετρούπολης, Σαράνσκ.
Μεγάλη απούσα η Ιταλία
Μεγάλες απουσίες υπάρχουν και σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο, με πιο «βαριά» αυτή της Ιταλίας, τετράκις πρωταθλήτριας κόσμου.
Η «σκουάντρα ατζούρα» αποκλείστηκε στα μπαράζ από την Σουηδία και θα απουσιάσει για πρώτη φορά μετά το 1958, ενώ δεν συμμετείχε και στο πρώτη διοργάνωσης, το 1930.
Ηχηρές απουσίες ακόμη μπορούν να χαρακτηριστούν αυτές των ΗΠΑ, παρούσα σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, Χιλής, η οποία συμμετείχε ανελλιπώς από το 2006, αλλά και της Ολλανδίας, η οποία ήταν διαρκώς σε τελική φάση από το 2002.
Ασφάλεια των αγώνων
Οι διοργανωτές έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε γήπεδα, ξενοδοχεία και άλλες υποδομές, για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη.
Προτεραιότητα για τους Ρώσους αποτελεί η ασφάλεια των αγώνων και των μελών των αποστολών, μετά και τις τελευταίες απειλές του ISIS εναντίον της διοργάνωσης και σπουδαίων «αστέρων» που θα συμμετέχουν σε αυτή, όπως ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ.