«Ο δεύτερος γύρος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα γίνει. Εάν η κ. Γεννηματά είχε ποσοστό κοντά στο 50%, δεν θα συζητούσαμε να πάμε σε δεύτερο γύρο. Τώρα, όμως, πρέπει να τιμήσουμε τους συνιδρυτές, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περίμεναν ώρες στις ουρές για να στείλουν ένα μήνυμα: Ότι αυτή η παράταξη υπάρχει, είναι εδώ, είναι ισχυρή. Πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε τη συμμετοχή τους».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στον Σκάι, σημειώνοντας ακόμη ότι η παρουσία χιλιάδων πολιτών στις κάλπες είναι εγγύηση ενότητας και προοπτικής της επόμενης μέρας:
«Ο μόνος ηττημένος της χθεσινής διαδικασίας είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Αυτοί που έλεγαν τόσο καιρό ότι τον προοδευτικό χώρο τον κατέκτησε ο
ΣΥΡΙΖΑ και η
ΝΔ. Δεν έχουν πάρει τίποτα. Η παράταξη είναι εδώ και προσωπικά εγγυώμαι την ενότητα και την πολιτική ανανέωση τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι έτσι αυτό πρέπει να είναι κι ένα μήνυμα από όλους τους υποψήφιους».
Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχάρη τους συνυποψήφιους του για τον αξιοπρεπή αγώνα που έδωσαν τονίζοντας: «Δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις και στείρες συγκρούσεις όπως στο παρελθόν. Πιστεύω πως έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον».
Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι τώρα πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα, να αγωνιστούμε για μια κοινωνία που θα είναι παράδεισος ευκαιριών για όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα αυτούς που δεν άντεξαν τα τελευταία χρόνια. «Για εμένα στρατηγικός αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική» σημείωσε, διευκρινίζοντας: «Είχες μια κληρονομιά, είχε κάποιος χρήματα, γίνεσαι ισχυρότερος. Ήταν ο πατέρας σου πολιτικός; Αρα πιθανότατα να γίνεις κι εσύ πολιτικός σε σχέση με κάποιον που δεν έχει την κληρονομική ισχύ. Εγώ δεν θέλω αυτή την κοινωνία».
Σχετικά με τη στρατηγική για το δεύτερο γύρο και τι θα πει στους πολίτες για να τον επιλέξουν ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη μέρα θα είναι ημέρα πολιτικής ανανέωσης: «Ο κόσμος ζητά κάτι καινούργιο που να είναι πραγματικά καινούργιο. Όχι μόνο νέα πρόσωπα φερετζές σε ένα παλιό σύστημα εξουσίας, αλλά μια καινούργια παράταξη που θα έχει σκοτώσει μέσα της τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Αυτό μπορώ να εγγυηθώ στις 200 χιλιάδες ψηφοφόρους. Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που μας τίμησαν κι οφείλουμε να τους τιμήσουμε πάνω από όλα».
Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα θεσμικό κόμμα, κι όχι αρχηγικό και στο ιδρυτικό συνέδριο, θα ληφθούν οι αποφάσεις χωρίς ποσοστώσεις, «χωρίς να μοιράζουμε ποσοστά κι ιμάτια των κομμάτων. Κάθε ψηφοφόρος που ήρθε χθες, έχει μια ψήφο που θα καθορίσει τους συσχετισμούς και στο ιδρυτικό συνέδριο».
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και την Κυριακή: «Για μας το μέγεθος της νίκης της παράταξης είναι πολύ μεγάλο. Είναι μήνυμα απέναντι στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουμε και θα πρωταγωνιστήσουμε. Είναι ένα μήνυμα απέναντι σε όλο το παραπολιτικό σύστημα».
Τόνισε επίσης ότι θα παραμείνει στην παράταξη ακόμη κι αν ηττηθεί: «Εγώ πάντα ήμουν εδώ. Δεν έφυγα ποτέ. Αγωνίστηκα ακόμη κι όταν κινδύνευε να μην μπει στη Βουλή το κόμμα μας. Δεν εμπορεύομαι την παρουσία μου. Τη θεωρώ δεδομένη και θέλω να πω και στους πολίτες ότι ό,τι κι αν γίνει θα είμαι εκεί να αγωνιστώ να δυναμώσει η παράταξή μας. Αλλά να δούμε και τι ενότητα θέλουμε. Θέλουμε την παλιά ενότητα που μοιράζαμε καρέκλες και κάποιοι καλομαθημένοι όταν την έχαναν, έφευγαν στην καλύτερη των περιπτώσεων στην πίσω γραμμή ή στη χειρότερη πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους
ΑΝΕΛ. Εγώ μιλάω για μια άλλη ενότητα. Την ενότητα του ξεκινήματος που έλεγε ότι μπαίνουμε στην πολιτική για να προσφέρουμε χωρίς να ξέρουμε ότι θα πάρουμε κάποιο οφίτσιο. Και πιστεύω πως οι πολίτες την άλλη Κυριακή θα υπερασπιστούν μια τέτοια ενότητα: ήθους, συνέπειας και πολιτικής δράσης».
Ερωτηθείς για το στόχο που θα έχει το
ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ανέφερε: «Στόχος είναι τουλάχιστον για μένα η δημοκρατική παράταξη να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Να είναι ηγέτιδα δύναμη των προοδευτικών πολιτών. Αυτοί που θέλουν μια Ελλάδα κοινωνικής δικαιοσύνης κι ώριμης δημοκρατίας. Θέλουν μια παράταξη που θα σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία και να αγωνίζεται για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι «βιάζει φορολογικά τη μεσαία τάξη», και ότι λέει ψέματα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. «Εγώ δεν πήρα δαχτυλίδι όπως ο κ. Τσίπρας» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τη διαδοχή στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Αλαβάνο κι όταν τον ρώτησαν αν είναι ο «αντι-Τσίπρας».
Τέλος, τάχθηκε υπέρ ενός αυτόνομου και δημόσιου, όχι κρατικού, πανεπιστημίου, αλλά και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρά ωστόσο κριτήρια ποιότητας.