Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αναφορικά με την Υεμένη, με το Ριάντ να χαρακτηρίζει «επίθεση» την εκτόξευση πυραύλου από τους ιρανόφιλους σιίτες αντάρτες Χούδι, ο οποίος έπληξε το σαουδαραβικό έδαφος, ενώ επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να απαντήσει «με κατάλληλο τρόπο».
Οι δηλώσεις των αρχών της Σαουδικής Αραβίας γίνονται την ώρα που το Ιράν σημειώνει νίκες στο Ιράκ και τη Συρία.
Σε ανακοίνωση της, η διπλωματία της Σ. Αραβίας κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι στηρίζει στρατιωτικά τους Χούδι, που απειλούν πραγματικά την εναέρια κυκλοφορία μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του αεροδρομίου του Ριάντ.
Η εκτόξευση του πυραύλου το Σάββατο το βράδυ, ο οποίος αναχαιτίστηκε, με συντρίμμια του ωστόσο να πέφτουν κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, αποτελεί «κατάφωρη στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς, η οποία ίσως ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», επεσήμανε ο υπό τη Σαουδική Αραβία διεθνής συνασπισμός που δρα στην Υεμένη.
Ο συνασπισμός ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποφάσισε να ενισχύσει τον αποκλεισμό της Υεμένης, κάτι που σημαίνει ότι θα «κλείσει προσωρινά» όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας και δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε ανθρωπιστικές αποστολές και φορτία.
Ο αραβικός συνασπισμός ήδη επιβάλλει αεροπορικό εμπάργκο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά και ελέγχει όλα τα φορτία που περνούν από το λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο χρησιμοποιούν οι αντάρτες για να εισάγουν διάφορα προϊόντα.
Επικήρυξη των ηγετών των Χούδι
Για το Ριάντ δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι αντάρτες, που ελέγχουν από το 2014 τη Σανάα και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, λαμβάνουν όπλα από το Ιράν καθώς και τη βοήθεια ειδικών που τους επέτρεψαν να επεκτείνουν το βεληνεκές των πυραύλων τους ώστε να καταφέρουν να πλήξουν ζωτικούς στόχους στη Σαουδική Αραβία.
Οι Χούδι δεν σταματούν να εξαίρουν τις επιδόσεις «της στρατιωτικής τους βιομηχανίας», επισημαίνοντας ότι έχουν αναπτύξει πυραύλους ικανούς να φτάσουν ως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χώρα που επίσης συμμετέχει στον αραβικό συνασπισμό.
Το Ιράν απαντά ότι δεν προσφέρει όπλα στους Χούδι, αλλά δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς αυτούς. Η Τεχεράνη καταγγέλλει τακτικά τα «εγκλήματα» της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των αμάχων στην Υεμένη, οι οποίοι πληρώνουν μεγάλο τίμημα.
Την Κυριακη το βράδυ, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης ότι επικήρυξε 40 ηγετικά στελέχη των Χούτι προς 440 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.
Μάλιστα υποσχέθηκε αμοιβή 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε οποιονδήποτε προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του επικεφαλής τους, του Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι και 20 εκατομμύρια σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη κάθε ενός από τους 10 σημαντικότερους αξιωματούχους των ανταρτών.
Το κίνητρο της επέμβασης του Ριάντ στην Υεμένη είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιθυμία του να εμποδίσει τους Χούτι να μετατραπούν σε «μια δεύτερη Χεζμπολάχ», στα νότια σύνορά του.