Το ΕΜΣΤ σε αναμονή ρύθμισης των εκκρεμοτήτων

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 16:27
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
A- A A+

Γίνονται βήματα σημαντικά, αλλά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παραμένουν εκκρεμότητες -με πρώτη τις θητείες της διευθύντριας Κατερίνας Κοσκινά και του διοικητικού συμβουλίου, που  λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου του 2017.

Εξίσου, εκκρεμεί και η επικύρωση της μουσειογραφικής μελέτης που έχει καταθέσει η κα Κοσκινά στην Διεύθυνση Μουσείων. Είναι κι αυτό ένα προαπαιτούμενο, ώστε το ΕΜΣΤ να υποβάλει εκ νέου το αίτημα δωρεάς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό του ΕΜΣΤ για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του και την πλήρη λειτουργία του Μουσείου.

Οι σημαντικές κινήσεις που έγιναν την περίοδο 2016 - 2017 για την λειτουργία του ΕΜΣΤ είναι η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού, μετά από αναμονή πολλών ετών, όπως και η έγκριση της μουσειολογικής μελέτης.

Η Κατερίνα Κοσκινά και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣΤ, Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό των πεπραγμένων 2016 - 2017 και τον προγραμματισμό του 2018, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αύξηση του προσωπικού σε συνολικά 58 υπαλλήλους (αποσπασμένοι από υπουργεία και μέσω ΑΣΕΠ) επισημαίνοντας, επίσης, ότι την τελευταία χρονιά διπλασιάστηκε ο τακτικός προϋπολογισμός, σε 800 χιλιάδες ευρώ.

Όσο για τη συλλογή του ΕΜΣΤ, αυτή εμπλουτίστηκε με 120 έργα, τα οποία αγοράστηκαν σε εμπορικές εκθέσεις από το 2014 έως σήμερα, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τα νέα αποκτήματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε έκθεση τον Νοέμβριο.

Η πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2018, οπότε το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει στις αίθουσές του την πρώτη εκδήλωση της Αica Ελλάς (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης) με τίτλο «Θεωρήματα».

Πρόκειται για έναν νέο, διετή θεσμό της Αica Ελλάς, με αντικείμενο την παρουσίαση νέων ή παλαιότερων Ελλήνων καλλιτεχνών με πρωτότυπες έρευνες, που επιλέγονται αποκλειστικά από τα μέλη της Ένωσης Κριτικών Τέχνης. Το θέμα της πρώτης εκδήλωσης  είναι «Παραγωγικά και Αξιωματικά Συστήματα», ενώ στην έκθεση συμμετέχουν 43 εικαστικοί καλλιτέχνες.

Σταθερός στρατηγικός στόχος του Μουσείου και αιτούμενο παραμένει ασφαλώς η πλήρης λειτουργία του, η οποία, εφόσον ισχύσουν οι παρούσες συνθήκες και τηρηθούν οι δεσμεύσεις θα μπορέσει να εγκαινιαστεί εντός του 2018. Το ΕΜΣΤ με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα εξωστρέφειας και συνεργειών που ξεκίνησε δυναμικά το 2016 και να επικεντρωθεί περαιτέρω στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής δράσεων για την προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, μέσω του θεσμικού του ρόλου.

Προτεινόμενα για εσάς