Γιατί να (μην) επενδύσεις στην Ελλάδα;

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 14:00
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Γιατί να επενδύσει κάποιος ξένος στην Ελλάδα; «Αν κάποιος αναζητά επιλογές με περισσότερο ρίσκο, η Ελλάδα είναι η απάντηση... Οι ελληνικές αποτιμήσεις μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις» εκτιμά ο Ken Wattret της TS Lombard. 

«Η Ελλάδα έχει διαγράψει μια πολύ καλή πορεία τους τελευταίους 12 μήνες... Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις ελάχιστες αγορές της Ευρωζώνης που έχουν θετική συσχέτιση με το ευρώ... Έχει επίσης δει την οικονομία της να κερδίζει από μια τεράστια προσαρμογή του κόστους εργασίας την τελευταία δεκαετία» εξηγεί ο Ian Harnett της Absolute Strategy. 

Όποιος θέλει να εντρυφήσει, το CNBC έχει για όλες τις χώρες της ευρω-περιφέρειας τοποθετήσεις https:// www.cnbc.com/2017/08/30/the-european-periphery-is-back-from-the-brink-where-should-you-invest.html .

Γιατί να μην επενδύσει κάποιος ξένος στην Ελλάδα; Αν αναζητά τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές υπάρχουν άλλες κατευθύνσεις και σαφώς πιο αποδοτικές λύσεις. «Εάν νομίζετε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατευθύνονται στο Λουξεμβούργο για την κατασκευή εργοστασίων, κάνετε λάθος. Μεγάλο μέρος αυτών αντιπροσωπεύει μεταφορά των κερδών (εταιρειών) με φορολογικά κίνητρα, η οποία εμφανίζεται στο ισοζύγιο πληρωμών ως ροές άμεσων ξένων επενδύσεων». Δεν κρύβει λόγια ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ για το είδος της μακροπρόθεσμης δέσμευσης εταιρειών σε ό,τι κανονικά θεωρείται παραγωγικό.

Πόσο παραγωγική, από την άλλη, είναι η έλλειψη καινοτομίας; Γι’ αυτό μας έχουν κατακλύσει τα καφέ και τα σουβλατζίδικα.

Πόσο παραγωγική είναι η χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο, γιατί οι τράπεζες είναι ακόμη με το θερμόμετρο;

Πόσο παραγωγικό είναι το αλλοπρόσαλλο πολιτικό προσωπικό; Πόσο παραγωγικό είναι να περιμένεις συνέχεια τη λύση από το εξωτερικό; «Το κλειδί δεν είναι η προσέλκυση επενδύσεων... αλλά το γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν περισσότερες από τις εγχώριες αποταμιεύσεις» (Ντάνιελ Γκρος στη «Ν» της 19ης Μαΐου 2017). 

Καλά πια το ξέρουμε πως οι θερμές δηλώσεις και οι θεατράλε εκδηλώσεις δεν πάνε μαζί με αποδόσεις. Όποιοι σκέφτονται επενδύσεις ας καταθέσουν σχέδια με διευθύνσεις. Εγνατίας 406 ή Στουρνάρα 288 για να δούμε πώς στρώνεται το σκηνικό.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή