Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Νέες δεσμεύσεις και υποσχέσεις για την επόμενη ημέρα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, παραμένοντας στο νέο κυβερνητικό αφήγημα που παρουσίασε ήδη με τη συνέντευξή του στον Guardian. Το αφήγημα του πρωθυπουργού, που όντας πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις στοχεύει να πείσει ότι είναι ο κατάλληλος για να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνει παρουσίαση μίας καλύτερης ημέρας για την ελληνική οικονομία, προσωπικές δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -με κάποιες μικρές δόσεις αυτοκριτικής- θα είναι εκείνη που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και διάθεση να «παίξει» στο ηθικό πεδίο της πολιτικής ως ο «έντιμος» απέναντι στους «ανέντιμους».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην επενδύει άλλο στο μαύρο, να φύγει από την καταστροφολογία και να συμβάλει στην προσπάθεια για βελτίωση της επόμενης ημέρας». Όταν του επισημάνθηκε ότι ο ίδιος έκανε ακριβώς αυτό που τώρα καταγγέλλει ως αντιπολίτευση, ισχυρίστηκε ότι «τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα τότε», αλλά εμφανίστηκε σαφώς να θέλει να υπερβεί τη συζήτηση, καλώντας όλα τα κόμματα να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος «για το καλό της χώρας και της ανάπτυξης».
Αλέξης Τσίπρας: Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη.
«Αν δεν το πίστευα, δε θα έδινα τη μάχη» είπε για τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, ενώ ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «δε βλέπω να έχει ρεύμα στην κοινωνία».
Επί της ουσίας, για την οικονομία ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε:
- Πρώτον, μοίρασμα του πλεονάσματος μετά το τέλος του προγράμματος.
- Δεύτερον, μείωση της φορολογίας στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
- Τρίτον, έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς.
- Τέταρτον, επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων για πρωτογενή πλεονάσματα στη γραμμή του ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός για άλλη μία φορά δεν απάντησε στην ουσία των αποκαλύψεων του κ. Βαρουφάκη για την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος του 2015 και επιχείρησε να εντάξει το θόρυβο στην προσπάθεια που, όπως είπε, κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με μία μερίδα οικονομικών συμφερόντων και ΜΜΕ να αλλάξει την ατζέντα. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης, αν και είπε ακόμα πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης και ισχυρίστηκε ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν απειλείται. «Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας ποικίλα σχόλια όταν σημείωσε ότι όλες οι εξουσίες, άρα και αυτή της Δικαιοσύνης, πηγάζουν από τον λαό και ελέγχονται από τον λαό.
Τα επόμενα βήματα
Πέραν της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές ήταν η μία από τις τρεις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής που αποφασίστηκε μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές με βασικό στόχο η κυβέρνηση να πείσει ότι είμαστε στην αφετηρία μίας νέας περιόδου που οδηγεί σε μία καλύτερη «επόμενη ημέρα», με χαρακτηριστικά την έξοδο από τα μνημόνια και τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και των συνθηκών ζωής για την πλειονότητα των πολιτών. Οι άλλες δύο προϋποθέσεις ήταν η συμμετοχή στο QE και η λήψη μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους.
ALPHA TV
Η κυβέρνηση δεν πέτυχε και τους τρεις στόχους, προχώρησε όμως υπό την πίεση του ασφυκτικού κλίματος στο εσωτερικό από υποθέσεις που δε σχετίζονταν με την οικονομία (εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση NOOR 1 κ.λπ.) στη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και το γεγονός αυτό αναμένεται να γίνει η βάση του νέου αφηγήματος που φτάνει ως τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες για το Μαξίμου θα γίνουν στα όρια που δίνει η συνταγματική προθεσμία.
Με βάση την έξοδο στις αγορές και τη συντήρηση φημών ότι αναμένεται τουλάχιστον άλλη μία προσπάθεια μέχρι το τέλος του 2017 και τουλάχιστον μία ακόμα μέχρι το τυπικό τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα χτίσει ένα ολόκληρο πολιτικό - επικοινωνιακό σχέδιο που θα υπόσχεται ανάκαμψη και καλύτερη επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα με την οικονομία, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν κινήσεις σε τομείς όπως, η ανάπτυξη, η εργασία και η κοινωνική προστασία.
«Τους φόρους τους επιβάλλουν οι θεσμοί»
«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλια Βελκουλέσκου στη συνέντευξη στη «Ν». Ο ίδιος αμφισβήτησε ευρύτερα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πέσει τόσες φορές έξω». Απέφυγε να σχολιάσει την έτερη αναφορά στη συνέντευξη της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμο.