Θυρεοειδής: Μια παρεξηγημένη πάθηση

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 11:11
UPD:11:11
shutterstock

Η υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός) είναι η πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown κ. Leonard Wartofsky.

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τις άγνωστες λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα ανέλυσαν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι εκατομμύρια άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο ταλαιπωρούνται από τις δυσλειτουργίες του.

Με αφορμή την αγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Αθηνών, ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown Leonard Wartofsky έριξε άπλετο φως στην καλά κρυμμένη και αθέατη πλευρά μιας από τις πιο παρεξηγημένες και υποτιμημένες παθήσεις παγκοσμίως.

Όπως είπε, η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός) είναι η πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ασθενείς παρουσιάζουν αύξηση βάρους, αδυναμία, λήθαργο, δυσκοιλιότητα, στειρότητα, αναιμία, κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο.

Η θεραπεία είναι πολύ απλή, με τη λήψη ενός δισκίου υποκατάστασης της ορμόνης του θυρεοειδούς γνωστής ως θυροξίνη. Η προσεκτική εξατομικευμένη δοσολογία θυροξίνης είναι απαραίτητη για την επίτευξη φυσιολογικής ή τέλειας ορμονικής ισορροπίας σε κάθε ασθενή. Και αυτή η αποκατάσταση σε φυσιολογική ή τέλεια ισορροπία επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση απλών εξετάσεων αίματος και την προσαρμογή της χορηγούμενης δόσης. Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για την υπερδοσολογία, όσο και για την υπερ-υποκατάσταση, καθώς και για την υπο-υποκατάσταση. Η κατάλληλη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στα παιδιά στην περίοδο της ανάπτυξης.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά φάρμακα ή παθήσεις που περιπλέκουν τη θεραπεία, είτε επηρεάζοντας το μεταβολισμό της θυροξίνης, είτε μειώνοντας την απορρόφησή της. Κύρια στην τελευταία αυτή κατηγορία είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης λόγω γαστρεντερικής νόσου, καθώς και τα φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση της θυροξίνης, όπως τα συνηθισμένα συμπληρώματα σιδήρου, τα αντιόξινα, εκείνα κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και τα συμπληρώματα ασβεστίου. Επίσης, όπως ανέφερε ο καθηγητής, το πρωινό επηρεάζει την απορρόφηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα εμπορικά διαθέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα θυροξίνης φαίνεται ότι παρακάμπτει αυτά τα προβλήματα απορρόφησης, καθώς η ορμόνη περιέχεται είτε σε υγρή μορφή σε μαλακή κάψουλα είτε σε υγρή μορφή υδατικού διαλύματος, τα οποία απορροφώνται γρήγορα και πλήρως, επιτυγχάνοντας φυσιολογικά επιθυμητά επίπεδα θυροξίνης με μεγαλύτερη ευκολία από τα παραδοσιακά δισκία.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη χρήση αυτών των νέων μορφών θυροξίνης σε ασθενείς που φαίνεται να έχουν προβλήματα απορρόφησης. Μόλις καθοριστεί η κατάλληλη δόση, ο ασθενής χρειάζεται μόνο να κάνει έναν έλεγχο παρακολούθησης αίματος μια φορά τον χρόνο για να διαπιστώσει ότι παραμένει σε ορμονική ισορροπία και η ζωή του, έτσι, να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή