«Παγώνει» τις προτάσεις Μακρόν η Ε.Ε.

Σύνοδος Κορυφής: «Φρένο» στην κινεζική επέλαση και προστασία των πολιτών ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 08:49
UPD:09:28
EPA/STEPHANIE LECOCQ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να συγκέντρωσε χθες πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα πρέπει να πήρε και μια πρώτη γεύση του πόσο δύσκολο θα είναι να αλλάξει την Ευρώπη προς την κατεύθυνση της προστασίας του πολίτη, όπως ο ίδιος υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη χώρα του.

Σε μια σχετικά ανώδυνη σύνοδο, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέφυγε να φέρει προς συζήτηση θέματα που διχάζουν, ο κ. Μακρόν βρήκε μεγάλη αντίσταση από πολλές χώρες στην προσπάθειά του να τεθούν υπό ευρωπαϊκό έλεγχο οι εξαγορές από Κινέζους στρατηγικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Η τελική διατύπωση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα δείχνει καθαρά ότι η γαλλική πρωτοβουλία στην ουσία αποψιλώθηκε, αφού το όλο θέμα παραπέμφθηκε «εν ευθέτω χρόνω», δηλαδή στις καλένδες.

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μεγάλη διείσδυση των Κινέζων, οι οποίοι αγοράζουν μαζικά στρατηγικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους, ακόμη και στους ιδιαίτερα ευαίσθητους για την οικονομία μιας χώρας. Από την άλλη, το Πεκίνο αρνείται την αμοιβαιότητα, δηλαδή να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο στην Κίνα.

Η γαλλική πλευρά έφερε μια πρόταση με την οποία τα κράτη-μέλη θα έδιναν νομοθετικά την αρμοδιότητα στην Κομισιόν να ελέγχει τις εξαγορές από επιχειρήσεις τρίτων χωρών εταιρειών σε στρατηγικούς κλάδους. Σήμερα η Επιτροπή δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, μπορεί μόνο να εξετάσει εάν πληρούνται οι κοινοτικοί κανόνες περί ανταγωνισμού μετά από μια εξαγορά.

EPA/JOHN THYS / POOL

Σε πολύ φιλικό κλίμα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Προφανώς ο κ. Μακρόν ήθελε να εμφανιστεί συνεπής με όσα έλεγε προεκλογικά ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της, και οι εξαγορές στρατηγικών επιχειρήσεων από τους Κινέζους δεν εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους, ούτε διασφαλίζουν την απασχόληση.

Πολλές χώρες είχαν καταστήσει σαφές τις τελευταίες μέρες ότι δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια πρόταση, είτε γιατί είναι υπέρ του ελευθέρου εμπορίου (σκανδιναβικές χώρες, Ανατολική Ευρώπη), είτε γιατί αυτήν την περίοδο οι κινεζικές επενδύσεις είναι απολύτως απαραίτητες. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η διείσδυση των Κινέζων στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη των οικονομιών των δύο χωρών.

Τελικά, αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ζητηθεί από την Κομισιόν να κάνει μια μελέτη και να υποβάλει συστάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε μια από τις επόμενες συνόδους.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δείχνει να το βάζει κάτω, αφού επανέλαβε τη θέση του περί αλλαγών που θα έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και θα το κάνει, όπως είπε, χέρι - χέρι με την Άγκελα Μέρκελ.

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά την παγκοσμιοποίηση, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες ταυτόχρονα σε 8 ευρωπαϊκές εφημερίδες, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν είναι σουπερμάρκετ», διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο, αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αμοιβαιότητα με τις τρίτες χώρες και κυρίως οι αποφάσεις να προστατεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες.
Πάντως, το κλίμα χθες ήταν πολύ καλό και η δήλωση του κ. Τουσκ χαρακτηριστική: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο πεπεισμένος ότι τα πράγματα εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ έκανε ειδική αναφορά σε σειρά θετικών εξελίξεων όπως: η οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., η υποχώρηση της ανεργίας, η συμφωνία για την Ελλάδα στο Εurogroup και η ήττα των λαϊκιστών (Ολλανδία, Γαλλία). «Για μένα σήμερα, είναι πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα οι αλλαγές σε επίπεδο “27” από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» κατέληξε ο κ. Τουσκ.

Άμυνα και μετανάστες
Αναφορικά με τα θέματα της Συνόδου, χθες οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο μέσω της άμεσης αφαίρεσης από τους παρόχους υλικού προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών. Στον τομέα της άμυνας αποφασίστηκε, η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προώθηση μιας στρατηγικής για την άμυνα και για κοινές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αλλά και την ίδρυση ενός ταμείου με πόρους που θα αυξάνονται σταδιακά και θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Τα κοινοτικά κονδύλια θα διατεθούν για την έρευνα, αλλά και για τη διευκόλυνση από κοινού αγορών στρατιωτικού υλικού από τα κράτη-μέλη, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος.

EURONEWS

Αναφορικά με τη μετανάστευση στα συμπεράσματα της Συνόδου δεν γίνεται αναφορά στα σημαντικά προβλήματα, όπως η άρνηση χωρών όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία να παραλάβουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ούτε και στις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου για το άσυλο, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής. Ο τρόπος που καταγράφονται τα δύο θέματα στα συμπεράσματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ευχολόγιο.

Η απόφαση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου ήταν πολύ καλή γιατί άνοιξε δρόμος, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου είχε μια ανταλλαγή απόψεων σε πολύ φιλικό κλίμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο κ. Μακρόν αναφερόμενος στην εν λόγω συνεδρίαση είπε: «Τα καταφέραμε, ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα». Ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη στήριξη, για να προσθέσει ο Γάλλος πρόεδρος: «Δεν τελειώσαμε ακόμη, αλλά άνοιξε ο δρόμος».

Καταλήγοντας ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι θέλει να έρθει στην Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να δούμε πότε θα είναι καλύτερα, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Παρέμβαση Τσίπρα για την ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική»
Η άρνηση ιδιοκτησίας του προγράμματος που η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει στην Ελλάδα και η επίθεση εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση 5,5 δισ. ευρώ νέων μέτρων, αλλά και μετά τη συμφωνία του Eurogroup, ήταν τα βασικά σημεία στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Κάνουν λάθος όσοι υπολογίζουν στη διαρκή ηγεμονία της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, γιατί αυτή αποτέλεσε την αιτία της γέννησης και όχι της ήττας του αντιευρωπαϊσμού» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να συνδέσει την ευρωπαϊκή ακροδεξιά -που, όπως είπε, έχασε στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και αυτό είναι σημαντικό μήνυμα- με τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις. 

«Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι χρειάζονται «ισχυρές δεσμεύσεις και πράξεις για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης».

 Για τον κ. Τσίπρα, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία επιβεβαίωσε ότι «η διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς παραμένει η κυρίαρχη πολιτική διαφοροποίηση στην Ευρώπη», «οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης», ενώ ζήτησε «να δοθεί τέλος στις εξαιρέσεις, όπως συνέβη με την περίπτωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή