Ρομποτικός αστυνομικός για την αστυνομία του Ντουμπάι

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 13:35
UPD:13:36
twitter/ Dubai Media Office

Το REEM σχεδιάστηκε από την PAL Robotics στην Ισπανία και αποκαλύφθηκε το 2011. 

A- A A+

Τον πρώτο της ρομποτικό αστυνομικό εντάσσει δοκιμαστικά σε υπηρεσία αυτή την εβδομάδα η αστυνομία του Ντουμπάι, στο πλαίσιο σχεδίων σύμφωνα με τα οποία επιδιώκεται το 25% της δύναμής της να αποτελείται από ρομπότ ως το 2030.

Όπως αναφέρει το CNN, το Dubai Police Robot είναι ένα ειδικά τροποποιημένο ανθρωποειδές (ανδροειδές) ρομπότ REEM, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν εγκλήματα, για να αρχίσει η κανονική αστυνομική έρευνα. Όπως υπογραμμίζεται, δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συλλήψεις- αλλά η αστυνομία του Ντουμπάι δουλεύει πάνω σε ένα που θα μπορεί να το κάνει.

Το REEM σχεδιάστηκε από την PAL Robotics στην Ισπανία και αποκαλύφθηκε το 2011. Ζυγίζει 100 κιλά και έχει ύψος περίπου 1,6 μέτρα. Έχει δύο χέρια, κινείται με τροχούς, μπορεί να μιλά εννιά γλώσσες και είναι εξαιρετικά παραμετροποιήσιμο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του. Όπως τόνισε ο ταξίαρχος Καλίντ Νάσερ Αλραζούκι, γενικός διευθυντής του Τμήματος Έξυπνων Υπηρεσιών της αστυνομίας του Ντουμπάι και υπεύθυνος για το πρόγραμμα, θα πρόκειται για μια διαδραστική υπηρεσία για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να του κάνουν ερωτήσεις, να πληρώνουν πρόστιμα και να έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος αστυνομικών πληροφοριών μέσω ειδικού λογισμικού.

TWITTER/ DUBAI MEDIA OFFICE

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου του είναι ακριβής μόλις κατά 80%, αναφέρει ο Αλραζούκι, αλλά τα μάτια- κάμερές του στέλνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο ελέγχου για ανάλυση. Μετά από μια περίοδο δοκιμών της πρώτης μονάδας, αναμένεται να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και άλλες (η PAL Robotics δεν αποκάλυψε πόσες). Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιείται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και εμπορικά κέντρα, ενώ αργότερα θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και σαν ρεσεψιονίστ σε αστυνομικά τμήματα.

Το επόμενο βήμα, ωστόσο, όπως λέει ο Αλραζούκι στο CNN, είναι η δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ρομπότ που θα μπορεί να λειτουργήσει ως κανονικός αστυνομικός. Η έρευνα και ανάπτυξη είναι ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο δεν κατονόμασε τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Από τεχνολογικής άποψης, παραδέχτηκε, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη επιδεξιότητα, ώστε να προκύψουν ρομπότ που θα μπορούν να τρέχουν σαν άνθρωποι και να συλλαμβάνουν εγκληματίες. «Περιμένουμε ακόμα μέχρι οι κατασκευαστές να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί τους, και τους παρείχαμε όλες τις απαιτήσεις συστήματος» πρόσθεσε- υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο μελλοντικός ρομποτικός αστυνομικός δεν θα φέρει όπλο.

TWITTER/ DUBAI MEDIA OFFICE

Σημειώνεται πως αντίστοιχα προγράμματα είναι σε εξέλιξη και αλλού: Στην Κίνα παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο το E-Patrol Robot Sheriff, για χρήση σε δημόσιους χώρους, με τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα, αντιστοιχίζοντάς τα με βάσεις δεδομένων της αστυνομίας, και το ρωσικό FEDOR, που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο ως ικανό να οδηγά αυτοκίνητα, να σηκώνει βάρη και να πυροβολεί με ακρίβεια- ενώ το Ρωσικό Ίδρυμα Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυντικής Βιομηχανίας (το ρωσικό αντίστοιχο της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου) ανακοίνωσε πως έχει προγραμματιστεί και αποστολή του στο διάστημα το 2021. Ο αντιπρόεδρος/ αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είχε γράψει σχετικά στο Twitter πως «η ρομποτική μάχης είναι κλειδί για τη δημιουργία νοημόνων μηχανών. Η εκπαίδευση στις βολές είναι ένας τρόπος να θέτουν προτεραιότητες οι μηχανές και, ακόμα περισσότερο, να παίρνουν άμεσα αποφάσεις. Δεν φτιάχνουμε τον Εξολοθρευτή, αλλά μια τεχνητή νοημοσύνη».

Όσον αφορά στο ρομπότ του Ντουμπάι, ο ταξίαρχος Αλραζούκι υπογράμμισε στο CNN πως δεν θα χαθούν ανθρώπινες θέσεις εργασίας λόγω της χρήσης του, καθώς το προσωπικό θα μετατεθεί σε διαφορετικά πόστα, για να επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες.

Προτεινόμενα για εσάς