Η έκθεση «Σκοτεινή επταετία, 1967 - 1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών», η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, παρουσιάστηκε το 2014, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη.
Σε διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής και του δήμου Θεσσαλονίκης, η έκθεση εγκαινιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλ. Ιπποδρομίου), την Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα.
Η Βουλή των Ελλήνων περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα του στρατού. 21 Απριλίου 1967.
Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναδεικνύονται πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, τονίζονται η οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και η διεθνής στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.
27 Σεπτεμβρίου 1971. Προσαγωγή της λαίδης Αμαλίας Φλέμινγκ στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών. Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη - Αρχείο Κώστα Μεγαλοκονόμου.
Ο επισκέπτης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό, που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.
Αντιδικτατορική διαδήλωση με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. 25 Μαρτίου 1971, Λονδίνο.
Τα τεκμήρια της έκθεσης (φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό) προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Για τις ανάγκες της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε μια νέα θεματική ενότητα, η οποία αφορά αποκλειστικά την σκοτεινή επταετία στη Θεσσαλονίκη. Τα τεκμήρια προέρχονται από το υλικό που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία Χώρου Μνήμης για τον Αντιδικτατορικό Αγώνα, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
naftemporiki.gr