Τριγμοί στην προεκλογική Γαλλία για την παρουσία Τσαβούσογλου στο Μετς

Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 22:44
UPD:22:47
REUTERS/VINCENT KESSLER

Η Γαλλία δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι δεν έδωσαν άδεια σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν ανάλογες συγκεντρώσεις στο έδαφός τους.

A- A A+

Πολιτικούς τριγμούς προκάλεσε στη Γαλλία, που κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, η απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ, να επιτρέψει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλήσει σε Τούρκους ψηφοφόρους σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Μετς, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του «ναι» στη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου. 

Η Γαλλία δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι δεν έδωσαν άδεια σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν ανάλογες συγκεντρώσεις στο έδαφός τους. Μάλιστα, η Ολλανδία να επέτρεψε την προσγείωση του αεροσκάφους του Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, κίνηση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας και του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος την αποκάλεσε μεταξύ άλλων «πρωτεύουσα του φασισμού».

«Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Οχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι προκάλεσε ρήγμα «κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αφού παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

«Μία κοινή θέση θα έπρεπε να υπερισχύσει στη διαχείριση των τουρκικών αιτημάτων. Η γαλλική κυβέρνηση όφειλε να εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συγκέντρωσης», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ενόχλησαν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες». «Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας, των αξιών μας», παρατήρησε.

Τι απαντά η κυβέρνηση - στηρίζει την απόφαση Ολάντ ο Αμόν

Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν - Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την «ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν δήλωσε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να απαγορεύει εκ προοιμίου μία συζήτηση παρά τις διαφωνίες με τον Ερντογάν». Ομως, πρόσθεσε ότι «πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στη λογική», καθώς «όταν η Γερμανία ή η Ολλανδία αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την οργάνωση συζήτησης, η σύγκριση με τους ναζί κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένη».

Ερντογάν: Η Γαλλία δεν έπεσε στην παγίδα

Ο Ερντογάν από την πλευρά του ευχαρίστησε τη Γαλλία που επέτρεψε την επίσκεψή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Μετς και τη συνεχάρη που «δεν έπεσε στην παγίδα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή