«Μπαλωθιά» Μητσοτάκη στα γενέθλια της κυβέρνησης Καραμανλή

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2005 10:33
UPD:10:42
A- A A+

Να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία πορεία, και μάλιστα γρήγορα, συστήνει ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, με αφορμή τα σχέδια, για την εθελουσία έξοδο, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και την Εμπορική.

Ο κ. Μητσοτάκης, στηλιτεύει το ποσόν των αποζημιώσεων, που ανέρχονται στις 300.000 ευρώ, ανά τραπεζικό και σημειώνει, ότι το συνολικό κόστος, υπερβαίνει κατά 50%, το ποσόν που απαιτείται, για να πληρωθούν αμέσως τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

Μιλάει επίσης για υπερπροστατευόμενους προνομιούχους του δημοσίου, επικρίνει τον διοικητή της ΤτΕ, Νίκο Γκαργκάνα, για την επιλογή του και καλεί την κυβέρνηση, να μην ακολουθήσει την - όπως λέει - καταστροφική πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά,

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινάει την τοποθέτησή του, με το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, για το 2005, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για 660 εκατομμύρια ευρώ λόγω εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζει, ότι αυτή η δαπάνη θα βαρύνει τελικά τον προϋπολογισμό του κράτους και τον ελληνικό λαό στον οποίο ανήκει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνει ακόμη ότι η ΤτΕ, «θα μπορούσε να λειτουργεί με το 1/5 των υπαλλήλων της. Ωστόσο η αποχώρηση των προνομιούχων και υπερπροστατευομένων αυτών υπαλλήλων, δεν είναι δυνατόν να γίνεται με κόστος για τον φορολογούμενο 300.000 ευρώ ανά υπάλληλο, την ώρα που οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απολύονται με την απλή αποζημίωση, που προβλέπει ο νόμος. Πρόκειται για βαριά κοινωνική αδικία και δημοσιονομική πρόκληση. Με δεδομένα τα χάλια στα οποία βρίσκεται η οικονομία, το υστέρημά της θα έπρεπε να αφιερώνεται αποκλειστικά για τους απόκληρους και όχι τους κάθε είδους προνομιούχους».

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρεται στον κ. Γκαργκάνα, λέγοντας ότι «ορθώς καταγράφει την οικτρή κατάσταση της οικονομίας μας, έστω κι αν ανακάλυψε αργά την πραγματικότητα. Η παράδοση, όμως, της Τράπεζας να καταγράφει με ακρίβεια τα συμβαίνοντα και να προτείνει αναγκαία μέτρα, από τα οποία όμως εξαιρεί τον εαυτό της την οποία επαναλαμβάνει ο κ. Γκαργκάνας, θυμίζει την παλιά παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Συνεχίζοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι εάν στα 660 εκατομμύρια ευρώ για την εθελουσία έξοδο της Τραπέζης της Ελλάδος προσθέσουμε και τα 600 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το μερίδιο του κράτους για την εθελουσία έξοδο της Εμπορικής Τράπεζας, φθάνουμε σε συνολική επιβάρυνση και αντίστοιχη αύξηση του δημόσιου χρέους 1.260 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν αυτό, λέει ο κ. Μητσοτάκης, υπερβαίνει κατά 50% το συνολικό ποσό που θα χρειαζόταν αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πληρώσει στους 900.000 συνταξιούχους, αμέσως όλα τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

«Σ'αυτό το σημείο του παραλογισμού και έλλειψης πολιτικής ευαισθησίας θα φτάσουμε εάν ακολουθήσουμε την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα», αναφέρει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει, ότι, η Νέα Δημοκρατία πρέπει αποφασιστικά και γρήγορα να αλλάξει πορεία και οι εκφραστές του ιδιωτικού τομέα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν οι ήδη προνομιούχοι αποκτούν νέα πλεονεκτήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του καταλήγει λέγοντας πως «όταν ο τεράστιος αντιπαραγωγικός και διεφθαρμένος δημόσιος τομέας καταβροχθίζει προνομιακά το μεγαλύτερο μέρος της πίττας, αναγκαστικά όλοι οι άλλοι θα αρκεστούν στα υπόλοιπα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή