Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και Κομισιόν επιχειρούν να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, αντιλαμβανόμενες πως από την ερχόμενη Κυριακή (ιταλικό δημοψήφισμα) η Ε.Ε. εισέρχεται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αναταράξεων.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η κυβέρνηση υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τα έτη 2019 και 2020, σημειώνοντας με νόημα ότι τα μεσοπρόθεσμα αλλάζουν.
Ενδεικτικές των προσπαθειών που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες απ’ όλες τις πλευρές είναι και οι δύο προτάσεις που έχουν πέσει αίφνης στο τραπέζι, μία από τον Πιέρ Μοσκοβισί και μία από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε την Τρίτη από την Αθήνα ότι αναμένει λύση μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για τα εργασιακά με βάση πρόταση -που όπως είπε- κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογράμμιζαν ότι στη συνάντηση Αχτσιόγλου – Μοσκοβισί υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μία καλή συμφωνία στα εργασιακά. Πηγές πάντως του Μαξίμου αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε για την πρόταση του κ. Μοσκοβισί.
Η πρόταση, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές που περιέχει το μνημόνιο, αλλά παράλληλα είναι και προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο (συλλογικές διαπραγματεύσεις).
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «έριξε» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση για μείωση κατά 1% των πρωτογενών πλεονασμάτων και ισόποση μείωση της φορολογίας προς όφελος της ανάπτυξης. Πρόταση που από το Μαξίμου σχολίασαν λέγοντας ότι «προφανώς και δεν την κατέβασε από το κεφάλι του ο Ευκλείδης».