Παραμένει η «ομίχλη» γύρω από το ελληνικό πρόβλημα

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 15:05
UPD:15:11
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Όχι σε νέα μέτρα μετά το 2018 και όχι σε συμφωνία για τα εργασιακά χωρίς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι οι δύο «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν πέντε εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και περίπου δύο εβδομάδες μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε σήμερα πως όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ το ίδιο ισχύει και για ενδεχόμενη λύση στα εργασιακά, που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό μοντέλο.

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος, κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν συζητά λύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα η συζήτηση για τα εργασιακά να μετατεθεί για μετά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η Αθήνα να καταρτίσει το Μεσοπρόθεσμο με πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και όταν το πρόγραμμα αναθεωρηθεί αυτά να αλλάξουν.

Προηγουμένως, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Βουλή στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προσδιόρισε ως χρόνο λήψης αποφάσεων για το χρέος τον προσεχή Ιανουάριο. «Νομίζω ότι μέχρι τον Ιανουάριο οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί και θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ και χαρακτήρισε «ορόσημο» την 5η Δεκεμβρίου (προγραμματισμένο Eurogroup) προκειμένου όπως είπε «τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα ενωθούν».

Από τα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, υπερθεμάτισε της σημασίας που έχει για το ελληνικό θέμα η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο 3ήμερο προκειμένου να πάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με κλεισμένη τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο».

Νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών.

Όπως όλα δείχνουν ο προσδιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί, αν επιτευχθεί, η οποία παραπέμπεται για μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και εντός του Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή