Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για μια «Φυσική» ή «Μεγάλη Αλβανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα Τίρανα δεν έχουν καμία βλέψη ή στρατηγική αλλαγής συνόρων.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ την Τρίτη και ρωτηθείς αν η επίσημη πολιτική της Αλβανίας είναι η διατήρηση των συνόρων της όπως ακριβώς σήμερα, απάντησε «βεβαίως». «Δεν θέλουμε να κάνουμε την Αλβανία μεγαλύτερη γεωγραφικά. Θέλουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη με όρους Δημοκρατίας, με όρους ευημερίας, με όρους κοινωνικούς», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο.
«Προβλήματα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ»
Ο κ. Ράμα χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο την Ελλάδα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι καταγράφηκαν προβλήματα στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μεταξύ των δύο χωρών. «Μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου», είπε ο κ. Ράμα.
«Με φιλική πρόθεση η δήλωση για την Ακρόπολη»
Αναφορικά με τη δήλωσή του η Ακρόπολη σώθηκε από ενετικό βομβαρδισμό χάρη σε έναν Αλβανό αρχιεπίσκοπο, ανέφερε ότι εξεπλάγην από τον θόρυβο που προκάλεσε και πρόσθεσε ότι αυτό που είπε, είχε φιλική πρόθεση, επιθυμώντας να δείξει ότι υπάρχουν Έλληνες και Αλβανοί που έχουν συνεισφέρει στο καλό των δύο χωρών.
«Είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση» δήλωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σκεφτόμαστε πόσα καλά μπορούμε να κάνουμε ο ένας για τον άλλον, αντί να πνιγόμαστε στα “θολά νερά” του εθνικισμού και της διαμάχης». Συμπλήρωσε ότι όσο περισσότερο κολλάμε στα εθνικιστικά ζητήματα, τόσο χανόμαστε στην μετάφραση.
«Δεν νομίζω πως είναι αλυτρωτικό να λες ότι σε μία περιοχή έμεναν Αλβανοί»
Αναφερόμενος στη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές υπαλλήλων του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με την κατηγορία της διακίνησης προπαγανδιστικού υλικού, είπε ότι «δεν νομίζω πως είναι αλυτρωτικό να λες ότι σε μία περιοχή έμεναν Αλβανοί». Σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδέψουν εκεί που ήταν τα σπίτια τους και ζούσαν οι οικογένειές τους.
«Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «έχουν το δικαίωμα να πάνε στα σπίτια τους, αλλά και να τα διεκδικήσουν.
«Στο πλαίσιο προγράμματος "αστικής αναγέννησης" οι κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα»
Αναφερόμενος στις κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα, ο κ. Ράμα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα «αστικής αναγέννησης», για την ανανέωση των πόλεων. «Έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτήρια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι στη Χειμάρρα «έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα».
«Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο, όπου ανήκεις σε μία μειονότητα και δεν ακολουθείς τους Νόμους της χώρας όπου ζεις», είπε επίσης.
«Ζούμε σε τέλειο βαλκανικό παράδοξο»
Ο κ. Ράμα υποστήριξε ότι βρίσκεται σε ισχύ νόμος, βάσει του οποίου Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε πόλεμο. «Ζούμε σε τέλειο βαλκανικό παράδοξο. Έχουμε συνθήκη φιλίας με Ελλάδα και την ίδια ώρα ζούμε σε “κατάσταση πολέμου”», συμπλήρωσε.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι μυστικό ότι τα Τίρανα έχουν χτίσει μία στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα.
«Να συζητήσουμε με πλάνο όλα τα ζητήματα»
Ο κ. Ράμα στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. «Ποτέ δεν ξεχνώ πόσοι Αλβανοί μένουν σήμερα στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην Ελλάδα έχοντας προηγουμένως γίνει αποδεκτοί σαν αδέλφια από τον ελληνικό πληθυσμό. Δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον συνεργασίας μεταξύ μας».
Κάλεσε τους Έλληνες «να συζητήσουμε με πλάνο όλα τα ζητήματα, τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου, το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Απίθανο ένα ελληνικό βέτο για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.»
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι απίθανο ένα ελληνικό βέτο για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει μέλλον εάν μείνουμε απομονωμένοι σε ένα εθνικιστικό φρούριο».
naftemporiki.gr