Την ανησυχία του για την κατάσταση στα νησιά εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παραδεχόμενος πως οι κάτοικοί τους δοκιμάζονται, επικρίνοντας όμως τοπικούς άρχοντες για τη στάση τους έναντι προτάσεων της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος με τον υπερπληθυσμό προσφύγων - μεταναστών.
Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως υπάρχει υπερπληθυσμός στα νησιά, όμως υποστήριξε πως το βασικό πρόβλημα είναι η αλλαγή των ποιοτικών κριτηρίων και στοιχείων του πληθυσμού, εξηγώντας πως υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό παράτυποι μετανάστες, που είναι θυμωμένοι γιατί δεν θέλουν το μέλλον τους να είναι στην Ελλάδα, και σε μικρό ποσοστό άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ.
Όπως είπε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι διαμένουν μαζί, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τα νησιά να δώσουν χώρο ώστε να καταστεί δυνατόν να είναι χώρια και άλλον έναν χώρο για να φτιαχτούν κέντρα κράτησης για τους παραβατικούς και για να διευκολυνθεί η διαδικασία ασύλου.
Εστιάζοντας στο πρόβλημα που υπάρχει στη Χίο, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε πως η κυβέρνηση προτείνει να φτιαχτεί ένα νέο camp ώστε να κλείσει το hotspot της Σούδας και να βελτιωθούν οι συνθήκες και να φτιαχτεί επίσης ένα κέντρο κράτησης ώστε να παταχθεί η παραβατικότητα.
Μάλιστα, κατηγόρησε τον δήμο Χίου πως, ενώ είχε προτείνει τον ΧΑΔΑ για τη δημιουργία του νέου camp και η κυβέρνηση το δέχτηκε κάνοντας και μελέτες για την κατασκευή του, ο δήμος απέσυρε πρόταση και ζητά να φύγουν οι πρόσφυγες.
Ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε πως με αυτό το αίτημα του δήμου, πέφτει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ακόμη κι αν σήμερα αδειάσουμε τη Χίο, πέφτει η συμφωνία και θα έρχονται 1.500 κάθε μέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, τόνισε πως αν δεν υπάρξει συναίνεση από τις τοπικές αρχές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει διαφορετικά, βρίσκοντας άλλους χώρους.
Συνοψίζοντας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε πως πρέπει να γίνει μεταφορά αυτών που κρίθηκαν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να φτιαχτούν τα camp για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, πρέπει να φτιαχτούν κέντρα κράτησης για να κρατούνται κακοποιά στοιχεία και να επιστρέφονται στην Τουρκία και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία ασύλου.
Όπως είπε, εφόσον φτιαχτούν αυτά, μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουμε 100 έως 200 επιστροφές την εβδομάδα στην Τουρκία, κάτι που, όπως είπε, είναι ημαντικό γιατί θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους που τυχόν θέλουν να έρθουν.
Ερωτηθείς ειδικά για τα πρόσφατα επεισόδια στη Χίο, απάντησε πως υπήρξε ανάμιξη στοιχείων που θέλουν, πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, όπως είπε, να προκαλέσουν ένταση. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά γίνανε τη μέρα που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν στη Χίο» ανέφερε, προσθέτοντας πως κάποιοι αξιοποιησαν σε ρατσιστική κατεύθυνση αυτό το πρόβλημα.
Αν υπήρξε συνεργασία με την Αστυνομία ή όχι, ελπίζω πως όχι, το διερευνά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρόσθεσε.