Το πολιτικό τοπίο μετά την επίσκεψη Ομπάμα

Πώς διαμορφώνουν τη στρατηγική τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 11:58
UPD:12:33
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα από την Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση του προγράμματος, δεν αποκλείουν να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Στόχος είναι ένα κείμενο σε επίπεδο Staff Level Agreement να είναι έτοιμο μέχρι το Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου, ώστε να αποτελέσει τη θετική εισήγηση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω κατ' ιδίαν συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αλλά και τηλεδιασκέψεων, θα συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη και επικεντρώνονται σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται η κυβέρνηση να περάσει εντός του 2016 από τη Βουλή, ως αντιστάθμισμα ενός πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από τον ESM.

Τα μέτρα αυτά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, θα είναι «εμπροσθοβαρή», λόγω της άρνησης των Γερμανών να μπουν από τώρα σε μια συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Όπως λένε, το πακέτο αυτό θα ενσωματώνει μέτρα ικανά να απομειώσουν σε βάθος χρόνου του χρέος της χώρας. Τόσο, όσο επιθυμεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ενδεικτική των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά στον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες επενδύσεις, εάν Αθήνα και εταίροι δεν προχωρήσουν άμεσα σε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

«Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ''θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια'' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος επισημαίνει τον κίνδυνο μια νέα καθυστέρηση να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.

Η στάση της αξιωματική αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, στη ΝΔ «εγκαινίασαν» χθες ίσως μια νέα φιλοσοφία, όσον αφορά τη συνολική θέαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη διαπραγμάτευση και την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η λιτότητα παρατράβηξε και σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας». Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απρεπή» τη χθεσινή δήλωση Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης σημείωσε επί λέξη ότι «ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όχι τα συμφέροντα του κ. Σόιμπλε ή οποιουδήποτε άλλου ξένου πολιτικού».

Βέβαια, την ίδια ώρα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισαν και χθες την ανταλλαγή ανακοινώσεων, αυτή τη φορά με αιχμή την κατάσταση της οικονομίας την οποία παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από εκείνη του Αντώνη Σαμαρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή