«Οχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα θα προκαλούσε σεισμό στη χώρα και θα μείωνε αισθητά την επιρροή της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδυναμωνόταν και η Ευρώπη θα ήταν περισσότερο εξαρτημένη από την κατάσταση των διακυβερνητικών σχέσεων.
«Αυτό σημαίνει ότι μόνον οι σχέσεις ισχύος ανάμεσα στα κράτη θα μετρούσαν», τόνισε ο κ. Ντελόρ.
Σε τηλεοπτική συζήτηση με αντιπροσωπευτική ομάδα 80 νεαρών Γάλλων θα μετάσχει απόψε ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε μιά προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς κλίματος ενόψει του δημοψηφίσματος της 29ης Μαίου.
Η εκπομπή θεωρείται κρίσιμη για το φιλο-ευρωπαϊκό στρατόπεδο, αλλά και για το πολιτικό προφίλ του γάλλου προέδρου. Από τα μέσα Μαρτίου, 14 δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι αντιτάσσονται στο Ευρωσύνταγμα σε ποσοστό 53% έως 55%.
Την αποψινή συζήτηση θα συντονίσουν τέσσερις δημοσιογράφοι. Στο διάλογο του προέδρου Σιράκ με τους νέους θα τεθούν τρία μεγάλα θέματα: το δημοψήφισμα, οι προοπτικές για τη Γαλλία και την Ευρώπη και η θέση της Ευρώπης στον κόσμο.
«Η επιλογή βρίσκεται ανάμεσα σε μια Ευρώπη-ποδήλατο και σε μια Ευρώπη-δυνατό αυτοκίνητο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν για να υπερασπισθεί το «ναι».
«Με το "όχι" δεν θα υπάρχει πια τίποτε στο γκαράζ... στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει ένα μικρό ποδήλατο. Η νέα συνθήκη θα επιτρέψει στη γηραιά ήπειρο "να αλλάξει ηλικία"», τόνισε και εμφανίστηκε αισιόδοξος, παρά τις δημοσκοπήσεις, καθώς «μια εκστρατεία παίζεται τις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες».