O Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα στο τρίτο και τελευταίο προεκλογικό ντιμπέιτ απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Θα ήταν άλλωστε έκπληξη να συνέβαινε αυτό στο προνομιακό πεδίο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, δηλαδή στην εξωτερική πολιτική, σημειώνει σε σχόλιό της η Deutsche Welle.
Aυτή ήταν η ατζέντα το βράδυ της Τετάρτης στο Λας Βέγκας, στο τελευταίο προεκλογικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο. Η Χίλαρι άρχισε με …φόρα τη συζήτηση, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι είναι «μαριονέτα» του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Απευθύνοντας τον λόγο στον συντονιστή του ντιμπέιτ Κρις Γουάλας και όχι στον αντίπαλό της, η πρώην Πρώτη Κυρία ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Κρεμλίνο προσπαθεί να επηρεάσει τον προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ. «Γι' αυτό νομίζω, Κρις, ότι το πιο σημαντικό ερώτημα της βραδιάς είναι, αν παραδέχεται και αν καταδικάζει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι το κάνουν αυτό οι Ρώσοι», δηλώνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Αν ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει τη βοήθεια του Πούτιν σε αυτές τις εκλογές και αν είναι αντίθετος στη ρωσική κατασκοπεία εναντίον Αμερικανών, την οποία ωστόσο είχε ενθαρρύνει στο παρελθόν. Αυτά είναι τα ερωτήματα, στα οποία θέλουμε απάντηση».
Ο Ντόναλντ Τραμπ εντυπωσίασε περισσότερο με την πρωτοφανή δήλωσή του ότι επιφυλάσσεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και λιγότερο με τις γνώσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Φυσικά απέρριψε τις αιτιάσεις για ιδιαίτερους δεσμούς με τον Πούτιν, ενώ συχνά απέφευγε να αναφερθεί στη αντίπαλό του με το όνομά της, λέγοντας μόνο «αυτή» ή «εκείνη». «Δεν τον ξέρω τον Πούτιν. Έχει πει καλά πράγματα για μένα, αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε, θα ήταν καλό. Εκείνη δεν τη σέβεται. Δεν σέβεται ούτε τον πρόεδρό μας και τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε πρόβλημα», δηλώνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.
Σκληρή κριτική για τη Συρία
Επί της ουσίας, ο Τραμπ άσκησε σκληρή κριτική στην υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι ουσιαστικά ωφελεί το Ιράν με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο γειτονικό Ιράκ και ότι μόλις τώρα διεκδικεί τη Μοσούλη, την οποία «την είχαμε», όπως δηλώνει. Η Χίλαρι Κλίντον αντιτείνει ότι δεν θέλει τους Αμερικανούς ως «δύναμη κατοχής» στο Ιράκ, γιατί αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και επιπλέον λειτουργεί ως «κόκκινο πανί» για την αναδιοργάνωση του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Θεωρεί ωστόσο στρατηγικής σημασίας στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης με προοπτική, αργότερα, να ανακαταληφθεί και το άλλο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών, η πόλη Ράκα στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να εστιάσει στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Χαλέπι και ασκεί κριτική με πολύ πάθος, αλλά χωρίς ειρμό. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Κοιτάξτε το Χαλέπι. Είναι λυπηρό να βλέπεις τι γίνεται εκεί και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη Χίλαρι Κλίντον. Γιατί αυτό συνέβη καταπολεμώντας τον Άσαντ, που αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρός απ΄ ότι νόμιζε, και τώρα θα έρθει και θα μας πει ʻαγαπάμε τον Άσαντʼ. Είναι πιο σκληρός και πιο έξυπνος από ότι εκείνη και ο Ομπάμα. Και όλοι νόμιζαν ότι θα πέσει πριν από δύο χρόνια, πριν από τρία χρόνια. Συμμάχησε με τη Ρωσία, συμμάχησε με το Ιράν που τον έκανε πανίσχυρο. Εμείς τους δώσαμε πίσω 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Τους δίνουμε 1,7 δισεκατομμύρια μετρητά. Μιλάμε για μετρητά».
Προσωπικές αιχμές στο ντιμπέιτ Τέλος, για μία ακόμη φορά, η συζήτηση επεκτάθηκε σε ζητήματα …αισθηματικής φύσεως και στο ερώτημα ποιος ήταν τελικά ο μεγαλύτερος ερωτύλος: ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Μπιλ Κλίντον; Όλα αυτά δεν φαίνεται ωστόσο να βοηθούν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ επιβεβαιώνουν το σταθερό προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.