Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να καταργήσει την αργία του Αγίου Πνεύματος προκειμένου να συγκεντρώσει κονδύλια για τους ηλικιωμένους πυροδότησε κοινωνική έκρηξη, καθώς τα συνδικάτα απάντησαν χθες με απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην εκπαίδευση http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/17/1043518.htm .
Πού πήγε λοιπόν η αδελφοσύνη του τρίπτυχου «Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη»;
Γιατί οι μισθωτοί αντέδρασαν τόσο έντονα στο κυβερνητικό μέτρο; Μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για εγωισμό και αδιαφορία; Οχι, απαντά με άρθρο του στη «Le Monde» ο κοινωνιολόγος Ζαν-Υβ Μπουλέν.
Η ανταπόκριση των Γάλλων, όπως και των υπολοίπων Δυτικοευρωπαίων, στις εκκλήσεις για βοήθεια προς τα θύματα του τσουνάμι δείχνει ότι τα αισθήματα αλληλεγγύης τους δεν μπορεί να αμφισβητηθούν.
Ο βαθύτερος λόγος για την αντίσταση του κοινωνικού σώματος στην κυβερνητική πρωτοβουλία είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο χρόνο εργασίας και οδηγούν σε ωράρια όλο και πιο ασυμβίβαστα με την οικογενειακή, κοινωνική και πολιτιστική ζωή.
Καταργώντας την αργία της Πεντηκοστής -που συνδυάζεται με Σαββατοκύριακο- η κυβέρνηση Ραφαρέν έδειξε ότι αγνοεί τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις σχέσεις των ατόμων με τους κοινωνικούς χρόνους (είτε πρόκειται για την εργασία είτε για τα σχολεία ή το ωράριο των καταστημάτων) και ότι δεν είναι πλέον δυνατή η ρύθμιση ενός από τους κοινωνικούς χρόνους χωρίς να ληφθούν υπόψη οι υπόλοιποι.
Και, βέβαια, κανένα μέτρο δεν μπορεί να λαμβάνεται χωρίς κοινωνικό διάλογο, υποστηρίζει ο κ. Μπουλέν.
Υ.Γ. Η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τους φόρους, κάτι που δεν θα χαροποιούσε κανέναν, αλλά έκανε μια άλλη επιλογή, και προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την περίθαλψη των ανθρώπων άνω των 75 ετών, που έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια.
Το μέτρο δεν έπεισε, παρά το γεγογός ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη χάραξης το ταχύτερο μιας πολιτικής για την προστασία των ηλικιωμένων.
Σεβαστά τα επιχειρήματα του κοινωνιολόγου Ζαν-Υβ Μπουλέν, αλλά μήπως επέδρασε και η μελοδραματικότητα της συζήτησης για το «ναι» ή το «όχι» των Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα της 29ης Μαΐου;
Εύγλωττο σκίτσο στην «Le Figaro» αρχές Μαϊου αποτυπώνει τυπικό Γάλλο να λέει: «H απάντησή μου είναι "όχι"». Προσθέτει, όμως, «Ποια ήταν η ερώτηση;».