Για «παραπληροφόρηση» και «μαύρη προπαγάνδα» κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Γ. Βρούτση που αναφερόταν σε «νέες οριζόντιες μειώσεις 6% σε συντάξεις -κύριες και χηρείας- σε 265.000 συνταξιούχους».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Βρούτσης υποστήριζε ότι «εκτός των αλλεπάλληλων -μέχρι σήμερα- άδικων και αχρείαστων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε μερίσματα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έρχεται από το τέλος του μήνα νέα οριζόντια μείωση 6%, σε 265.000 περίπου συνταξιούχους που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη χηρείας ή δεύτερη κύρια σύνταξη από διπλές εισφορές που έχουν καταβάλει».
«Με την ελπίδα να περάσει στα ‘ψιλά’ ο υπουργός Εργασίας εξέδωσε παραμονές Δεκαπενταύγουστου εγκύκλιο για τη δεύτερη, μέσα σε ένα χρόνο μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω της αύξησης των εισφορών του ΕΟΠΥΥ», ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «διέκοψε σκόπιμα, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος ‘ΗΛΙΟΣ’ για να συσκοτίσει τις μειώσεις των συντάξεων».
Οι αιτιάσεις του κ. Βρούτση προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με ανακοίνωσή του κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «κατασκευάζει σενάρια τρόμου μετά τη στρατηγική της ήττα στη μάχη της διαπλοκής».
«Ο κ. Βρούτσης αναμασά την αυγουστιάτικη παραπληροφόρηση που εμφανίζει ως επικείμενες μεγάλες μειώσεις την παρακράτηση υπέρ Υγείας ύψους 6%, η οποία θα γίνεται στο εξής και στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος παίρνει περισσότερες από μία κύριες συντάξεις», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας «η παρακράτηση θα γίνεται στο εξής για όλες τις συντάξεις επί του πράγματι καταβαλλόμενου ποσού, και όχι επί του εικονικού -πολύ μεγαλύτερου ποσού της σύνταξης που ίσχυε πριν από τις μνημονιακές περικοπές- όπως συνέβαινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.». Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, «οδηγεί όσους παίρνουν μία μόνο κύρια σύνταξη, τους πολύ περισσότερους δηλαδή, σε αύξηση, όχι σε μείωση».
Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τέλος ότι «βασικό χαρακτηριστικό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ισονομία». «Γιατί είναι δίκαιο όσοι παίρνουν μόνο μία σύνταξη να έχουν δυσμενέστερη μεταχείριση από όσους είναι σε σχετικά καλύτερη οικονομική κατάσταση και παίρνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις; Γιατί οι πρώτοι θα πρέπει να υπόκεινται σε εισφορά στο σύνολο του εισοδήματός τους και οι δεύτεροι όχι;», διερωτάται και καταλήγει:
«Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ποιοι πετσόκοψαν δώδεκα φορές τις συντάξεις τους, οδηγώντας ταυτόχρονα σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα».