Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
«Χρυσοπληρωμένο» με 246 εκατ. ευρώ, μικρότερο σε μέγεθος και ανανεωμένο κατά το ήμισυ, είναι το νέο τηλεοπτικό πεδίο που αναδεικνύεται μετά την ηλεκτρονική δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, όπου πλειοδότησαν δύο υφιστάμενα (ΣΚΑΪ, Antenna) και δύο νεοσύστατα επιχειρηματικά σχήματα (Β. Μαρινάκης, Β. Καλογρίτσας). Το νέο τοπίο δεν έχει σχηματισθεί πάντως οριστικά αφού εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές, η χορήγηση περιφερειακών και θεματικών αδειών, ενώ άγνωστα είναι μέχρι στιγμής και τα επιχειρηματικά σχέδια των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν.
Η μαραθώνια και πρωτοφανής διαδικασία στο φυλασσόμενο κτήριο της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έληξε με τη συγκέντρωση του εντυπωσιακού ποσού των 246 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερβαίνει το σύνολο της ετήσιας διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση. Τις τέσσερις πολυπόθητες άδειες εθνικής εμβέλειας για δεκαετή λειτουργία εξασφάλισαν κατά σειρά ο ΣΚΑΪ του Γ. Αλαφούζου με τίμημα 43,6 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ΤΠΚ του Β. Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ, ο Antenna του Θ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ και η εταιρεία Alter Ego του B. Μαρινάκη έναντι 73,9 εκατ. ευρώ. Επιλαχόντες αναδείχθηκαν η Dimera του Ιβάν Σαββίδη με ανώτερη προσφορά τα 61,5 εκατ. ευρώ, ο Alpha του Δ. Κοντομηνά με υψηλότερο «χτύπημα» στα 61 εκατ. ευρώ, η κυπριακή εταιρεία ITV με 18 εκατ. ευρώ και το STAR της οικογένειας Βαρδινογιάννη με ανώτερη προσφορά στα 13,5 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις άδειες δημοπρατήθηκαν ξεχωριστά και χωρίς να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες τις αντιπροσφορές των ανταγωνιστών τους, γεγονός που συνέβαλε σε εκτόξευση του τιμήματος προϊούσης της διαδικασίας και κυρίως στη δεύτερη φάση των κλειστών προσφορών. Η πρώτη άδεια κατοχυρώθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον ΣΚΑΪ να καταβάλει 3,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον Β. Καλογρίτσα που προσέφερε 40 εκατ. ευρώ.
Η δημοπράτηση της δεύτερης άδειας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον Β. Καλογρίτσα να πλειοδοτεί με 52,6 εκατ. ευρώ έναντι της προσφοράς του Β. Μαρινάκη στα 46,2 εκατ. ευρώ. Η τρίτη άδεια δόθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης, με τον Antenna να καταβάλει το υψηλότερο τίμημα της δημοπρασίας, ήτοι 75,9 εκατ. ευρώ έναντι του Β. Μαρινάκη που προσέφερε 63,9 εκατ. ευρώ. Η κατοχύρωση της τέταρτης άδειας, που σήμανε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας, έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τον Β. Μαρινάκη να καταβάλει 73,9 εκατ. ευρώ έναντι των 61,5 εκατ. ευρώ της Dimera του Ιβάν Σαββίδη. Σημειώνεται ότι για την τέταρτη και τελευταία άδεια απαιτήθηκαν 117 χτυπήματα, ενώ συνολικά η διαδικασία κράτησε κάτι παραπάνω από 66 ώρες.
Συνάντηση Ν. Παππά - πλειοδοτών τη Δευτέρα
Για τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι ορίστηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών με εκπροσώπους της κυβέρνησης, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στη συνάντηση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
Οι δηλώσεις
Την επιτυχή στρατηγική που επέτρεψε στον ΣΚΑΪ να κερδίσει την άδεια με το χαμηλότερο τίμημα υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού του Φαλήρου Κώστας Κιμπουρόπουλος. «Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου» ανέφερε και άσκησε αυστηρή κριτική στη δημοπράτηση μόνο τεσσάρων αδειών από την κυβέρνηση. «Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» τόνισε. «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά» ανέφερε από την πλευρά του ο Κάρολος Αλκαλάι, εκπρόσωπος του Star, που μειοψήφησε έναντι των υπόλοιπων σχημάτων στις προσφορές για τις τηλεοπτικές άδειες.
Άσκησε, μάλιστα, κριτική στη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την υπερβολική. Έκπληξη για το υψηλό τίμημα εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Δημήτρης Φουρλεμάδης. «Τα ποσά ήταν στον ουρανό. Όταν μια άδεια τηλεοπτική αγγίζει τα 75 εκατ. ευρώ, διερωτώμαι τι θα πω σε ένα κανάλι διαμάντι και αδάνειστο όπως είναι ο Alpha και τι θα πω στους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν φέρει αυτό το κανάλι πρώτο στην τηλεθέαση…» ανέφερε.
Ικανοποίηση για τη διαδικασία αλλά και για τα σημαντικά έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία εξέφρασε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία του δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια άδεια. «Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές» είπε και επισήμανε ότι το επιχειρηματικό σχήμα του θα εισέλθει στο μιντιακό πεδίο.
Η ώρα των δικαστηρίων
Ο εκπρόσωπος του Star ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να γίνει αφού πρώτα θα είχαν ολοκληρωθεί οι νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν. «Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» δήλωσε ο κ. Αλκαλάι. Νομικά ζητήματα εγείρει και ο Alpha μέσω του κ. Φουρλεμάδη, ο οποίος εξερχόμενος από το κτήριο της Γ.Γ. Ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι το κανάλι θα κινηθεί δικαστικά κατά της διαδικασίας της δημοπρασίας. «Οι ελπίδες μας είναι στα δικαστήρια» ξεκαθάρισε.
Η τύχη του διαγωνισμού θα κριθεί πάντως ούτως ή άλλως στα δικαστήρια αφού εκκρεμεί η εκδίκαση σειρά προσφυγών που είχαν καταθέσει οι σταθμοί εναντίον των ανταγωνιστών τους για παρατυπίες. Η εκδίκαση της αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται μάλιστα στις 16 Σεπτεμβρίου. Επίσης εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας, με σημαντική μερίδα νομικών να αναφέρει ότι η αδειοδότηση προσκρούει σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται όμως και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των επιχειρηματιών που υπερθεμάτισαν στον διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει εντός πέντε ημερών.
Σπίρτζης: Να συμμορφωθεί η Digea
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε τον ψηφιακό πάροχο Digea να εφαρμόσει τη νομοθεσία που προβλέπει τη διακοπή της εκπομπής των εν λόγω σταθμών. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι αν η Digea δεν συμμορφωθεί, τότε τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας υποχρεούνται να πράξουν το καθήκον τους. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν αδειοδοτήθηκαν καλούνται πλέον να επιλέξουν ανάμεσα στα εξής ενδεχόμενα: α) να διεκδικήσουν θεματικές ή περιφερειακές άδειες, β) να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της διαδικτυακής ή συνδρομητικής τηλεόρασης και γ) να προχωρήσουν σε συμπράξεις με τα σχήματα που εξασφάλισαν άδειες.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανακοίνωσε επίσης ότι η χορήγηση περιφερειακών αδειών θα ξεκινήσει άμεσα και θα ακολουθηθεί μάλιστα ανάλογη διαδικασία με εκείνη των αδειών εθνικής εμβέλειας. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση των περιφερειακών αδειών αποτελεί η συγκρότηση ΕΣΡ. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε χθες τη Ν.Δ. να άρει τις αντιρρήσεις της και να συναινέσει στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει το τηλεοπτικό πεδίο.
Ε.Ε.: «Θετική» η είσπραξη εσόδων
Επί της νομιμότητας της δανειοδότησης, ως προς το κοινοτικό πλαίσιο, έχει κληθεί να αποφανθεί όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες, πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, είναι ελεύθερα να επιλέγουν και να εφαρμόζουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.
«Δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο Ε.Ε. για τις τηλεοπτικές άδειες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπ’ όψιν της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι η διαδικασία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος.
Στον «αέρα» εκατοντάδες εργαζόμενοι
Έντονη ανησυχία επικρατεί όσον αφορά το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών) στα Μέσα Ενημέρωσης που δεν κατόρθωσαν να λάβουν άδεια. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα» και υπολόγισε σε πάνω από 1.000 τις οικογένειες που επηρεάζονται.
«Ο σωστός τρόπος ενημέρωσης είναι θέμα δημοκρατίας και δεν μπορεί να περάσουμε στο νέο τοπίο ισοπεδώνοντας έναν κλάδο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των δημοσιογράφων. Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Υποδομών Χρήστης Σπίρτζης επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους των σταθμών υποστηρίζοντας ότι δεν θα μείνουν άνεργοι γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα απορροφήσουν το προσωπικό.