Παραγωγές υψηλής αισθητικής αξίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 10:15
A- A A+

Εξήντα έξι παραγωγές και συμπαραγωγές υψηλής αισθητικής αξίας περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές προτάσεις που απευθύνει στο ευρύ κοινό ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) για τους επόμενους 3,5 μήνες, από το μέσον Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πυκνό στη δομή του και πολύμορφο στο περιεχόμενό του, το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής προβλέπει 130 εκδηλώσεις για την παρουσίαση των 66 παραγωγών και συμπαραγωγών σε χρονικό διάστημα 105 ημερών με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών με διαφορετικές ειδικότητες.

Διατρέχει δε διάφορα είδη τέχνης, από την όπερα, τη συμφωνική μουσική, το κλασικό τραγούδι, το μπαλέτο και την τζαζ έως την παντομίμα, το κουκλοθέατρο, το τσίρκο και τον κινηματογράφο. Παράλληλα, προεκτείνεται στο πεδίο των εκδηλώσεων λόγου, χάρη στη διοργάνωση σειράς ομιλιών και διαλέξεων με θέματα από τη σφαίρα της επιστήμης, του κινηματογράφου και της μουσικής. Προλογίζοντας την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, έκανε λόγο για «νέα διαλεκτική σχέση του Μεγάρου Μουσικής με τους πολίτες» και πρόσθεσε: «Αυξάνουμε τις δικές μας παραγωγές, εγκαινιάζουμε το πρώτο οργανωμένο μουσικοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενισχύουμε τις συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και τους αντίστοιχους οργανισμούς της χώρας».

Ο ίδιος παρομοίασε το Μέγαρο Μουσικής με τον… 16άρη του Διονύση Σαββόπουλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έναν 16άρη που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία. Έναν 16άρη σε μετάβαση».   

Από την συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, σημείωσε ότι «το νέο πρόγραμμα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο και το πιο πολυδιάστατο που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ έως σήμερα». Ο ίδιος  συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δοκιμασμένες παραγωγές και ασπάζεται  δημιουργικούς πειραματισμούς. Εξασφαλίζει βήμα προβολής σε νέους δημιουργούς και αποδίδει τιμή σε παλαιότερους καλλιτέχνες. Ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, αγκαλιάζει σταθερές αξίες, επενδύει στην εκπαίδευση, θέτει προϋποθέσεις για νέες, γόνιμες εξερευνήσεις και αναδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του πολιτιστικού Οργανισμού». 

Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο αριθμός των φετινών παραγωγών και συμπαραγωγών είναι διευρυμένος σε ποσοστό 30%. Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2015, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είχε οργανώσει 50 παραγωγές και συμπαραγωγές, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε 97 εκδηλώσεις.  

Ταυτοχρόνως με το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός Οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει φέτος ενεργό ρόλο στον τομέα της οργανωμένης εκπαίδευσης και προγραμματίζει 24 εργαστήρια και σεμινάρια για τους επόμενους 3,5 μήνες. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης. Αφορούν δε, μεταξύ άλλων, στην ελεύθερη μουσική δημιουργικότητα, στην παραγωγή ηχοτοπίων για άτομα με απώλεια ακοής και στη μύηση στον κόσμο του κουκλοθεάτρου.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς