Παρίσι: Εκκίνηση της διαπραγμάτευσης και συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 00:40
UPD:01:17
TWITTER/@tsipras_eu

Η εν λόγω συνάντηση έχει τη σημασία της, διότι ο κ. Μοσκοβισί φαίνεται να παίρνει πάνω του ελληνικό ζήτημα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επαφή με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε χθες Πέμπτη στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της συνάντησης των Σοσιαλιστών ηγετών χωρών της Ε.Ε.

Η εν λόγω συνάντηση έχει τη σημασία της, διότι ο κ. Μοσκοβισί φαίνεται να παίρνει πάνω του το ελληνικό ζήτημα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις, όπου πρέπει να κλείσουν τα περίπου 15 προαπαιτούμενα - «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης και να εκκινήσει η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη Δευτέρα, στο περιθώριο του  Euro Working Group στις Βρυξέλλες oι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, θα συναντηθούν με τον κ. Μοσκοβισί.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών έχει προστεθεί εσχάτως και ένα ακόμη «αγκάθι», αυτό των λεγόμενων «Greek statistics», της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Ανδ. Γεωργίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από χθες «άνοιξε» επί της ουσίας η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση με την Αθήνα να επιμένει στις ήδη γνωστές και διατυπωμένες θέσεις της κυρίως για τις αλλαγές στα εργασιακά. Παράλληλα η κυβέρνηση, με κάθε ευκαιρία, στέκεται στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, κάτι που πρέπει να αποτυπωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2017-2020.

Σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε χθες στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πρόταση για τη δημιουργία ενός forum διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά, στην πολιτική οικολογία και τη Σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να διατυπωθούν εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόταση που, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, έγινε δεκτή.

Τέλος, ζήτησε να υπάρξει κοινή στάση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα σε μια σειρά από ζητήματα όπως ο διπλασιασμός του ταμείου Γιούνκερ, η υποχρεωτική κατανομή των πόρων του με προτεραιότητα στις πιο αδύναμες χώρες και περιοχές και η εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας των κονδυλίων για επενδύσεις, απασχόληση και ανάπτυξη. Επίσης, για τις χώρες με υψηλή ανεργία, η εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των εθνικών δαπανών σε προγράμματα απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή