Τέσσερις προτάσεις Αλ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 17:22
UPD:19:16
INTIME NEWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Όπως σημείωναν νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει «το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

A- A A+

Τέσσερις άξονες προτάσεων διατύπωσε προς τους ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός συμμετέχει ως παρατηρητής στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Chateau de la Celle Saint–Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

  1. Τον διπλασιασμό των πόρων του πακέτου Γιούνκερ
  2. Τη μεταφορά πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
  3. Να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.
  4. Τη σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου Σοσιαλδημοκρατικών και Αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο»

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία «ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο».

«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης» πρόσθεσε.

«Οι "προοδευτικές" κυβερνήσεις να διεκδικήσουν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας»

Όπως εξήγησε, ζήτησε οι «προοδευτικές» κυβερνήσεις να διεκδικήσουν αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας –το οποίο χαρακτήρισε μία από τις αιτίες της κρίσης- μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».

Εν συνεχεία, τόνισε ότι ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα διπλασιασμού των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το πρόγραμμα Γιούνκερ, καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, οι οποίες έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης, και στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. «Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», διευκρίνισε.

«Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και βεβαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι τη ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή