Χ.Μ. Μπαρόζο: «Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε μια επαναδιαπραγμάτευση»

Κοινή δήλωση Μπαρόζο - Γιούνκερ - Μπορέλ
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2005 14:10
A- A A+

Η συντριπτική νίκη του «όχι» στο γαλλικό δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, όμως δεν νομίζω, ύστερα από τις επαφές μου με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της Ε.Ε., ότι υπάρχει η "βούληση" και "η παραμικρή διάθεση να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις", πράγμα που σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολο», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

«Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε μια επαναδιαπραγμάτευση», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ωστόσο, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν στις 16 και 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες «τα νέα δεδομένα» μετά τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία (την Τετάρτη).

Σε κοινή τους δήλωση για το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο προεδρεύων της Ε.Ε., πρωθυπουγός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Χοσέ Μπορέλ, αναφέρουν τα εξής:

«Οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν να πουν όχι στην επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης. Σημειώνουμε την επιλογή αυτή.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την επιλογή αυτή που προέρχεται από ένα κράτος μέλος, το οποίο εδώ και 50 χρόνια αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της οικοδόμησης του κοινού μας μέλλοντος.

Σεβόμαστε απόλυτα την έκφραση της δημοκρατικής βούλησης όπως εκφράστηκε μετά από ουσιαστικές συζητήσεις. Αξίζει να αναλυθεί σε βάθος το γαλλικό δημοψήφισμα και κατά πρώτον από τις γαλλικές αρχές. Πρέπει να τους δοθεί ο αναγκαίος χρόνος. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει, από πλευράς τους, να μελετήσουν σε εύθετο χρόνο τα αποτελέσματα της συνολικής διαδικασίας επικύρωσης.

Πρέπει εξάλλου να υπενθυμίσουμε ότι εννέα κράτη μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό (49 %), έχουν ήδη επικυρώσει τη συνταγματική συνθήκη -σε μια περίπτωση κατόπιν δημοψηφίσματος με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του «ναι»- και ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης.

Το περιεχόμενο των συζητήσεων και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία ενισχύουν εξάλλου την πεποίθησή μας ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να ενεργήσουν δραστικότερα προκειμένου να εξηγήσουν την πραγματική διάσταση των όσων διακυβεύονται και το χαρακτήρα των λύσεων που μόνο η Ευρώπη μπορεί να δώσει. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη απάντηση, μέσα σε ένα πλαίσιο επιταχυνόμενης παγκοσμιοποίησης.

Ο καθένας μας – εθνικές κυβερνήσεις, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, κοινωνία των πολιτών - πρέπει να διερωτηθεί πώς μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του σχεδίου αυτού, του οποίου η νομιμότητα είναι συνδεδεμένη με την έκφραση της βούλησης των πολιτών.

Η οικοδόμηση της Ευρώπης έχει, από τη φύση της, περίπλοκο χαρακτήρα. Η Ευρώπη έχει ήδη γνωρίσει δύσκολες στιγμές και κάθε φορά μπόρεσε να συνεχίσει ισχυρότερη, καλύτερη από πριν, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ευθύνες της. Σήμερα, η Ευρώπη συνεχίζει, και τα θεσμικά της όργανα λειτουργούν πλήρως. Εχουμε επίγνωση των δυσχερειών, ωστόσο πιστεύουμε απόλυτα ότι θα βρούμε και πάλι τον τρόπο για να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε από κοινού σε αυτό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή