Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην τουρκική οικονομία, προκαλώντας την ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων στον τουριστικό κλάδο, επισημαίνουν δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.
«Εάν λάβουμε υπ’ όψιν όλα τα καταδιωκτικά αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και τα κτήρια (που υπέστησαν ζημιές), το κόστος ανέρχεται το λιγότερο σε 300 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (σ.σ.: σχεδόν 90 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τους πρώτους μας υπολογισμούς» ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ο υπουργός Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκτζί, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό και τη ματαίωση κρατήσεων από τουρίστες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εκατομμύριο κρατήσεις χάθηκαν στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος είχε ήδη πληγεί εξαιτίας των επιθέσεων από τζιχαντιστές ή τις συγκρούσεις με τους Κούρδους. Οι αφίξεις τουριστών στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 40% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο.
Νέες απειλές για αθέτηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εκτοξεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφερόμενος συνολικά κατά των Δυτικών ως υποστηρικτών του πραξικοπήματος και της τρομοκρατίας. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RaiNews 24, o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο με την Ευρώπη.
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι αν το ζητήσει ο λαός θα επαναφέρει τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες». Επέκρινε επίσης την υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, αναρωτώμενος αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία αν είχε δει να καταστρέφεται το κοινοβούλιό της.
Γενικά ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε χθες στην Άγκυρα, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, καταφέρθηκε συνολικά κατά των Δυτικών, λέγοντας πως «υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τους πραξικοπηματίες». «Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» είπε ο Ερντογάν, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει κάνει από τις 15 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας, παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» τόνισε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης για μία ακόμη φορά την Ε.Ε. ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στο να αναχαιτιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.
Οι τουρκικές απειλές περί αθέτησης της συμφωνίας για το προσφυγικό, αν δεν καταργηθεί η βίζα, συνεχίζουν να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις Ευρωπαίων ιθυνόντων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με δηλώσεις του χθες στη γερμανική εφημερίδα «Reinische Post» τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να καταργηθεί το καθεστώς της βίζας. «Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να κάνει τα αναγκαία βήματα για την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων. Δεν το έχει ωστόσο ακόμη πράξει και η Τουρκία έχει ακόμη πολλά να κάνει» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν βοηθά να στέλνει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα».
Ο Σταϊνμάγερ είπε ακόμη ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν αν η Τουρκία επαναφέρει την ποινή του θανάτου, «η οποία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες». Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, με συνέντευξή του χθες στην αυστριακή εφημερίδα «Εστράιχ» ζήτησε να υπάρξει πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία.
Υπό τον έλεγχο του Ερντογάν στρατιωτικά εργοστάσια και ναυπηγεία
Υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης πέρασαν τα εργοστάσια και τα ναυπηγεία που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ταγίπ Ερντογάν να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του το τουρκικό στράτευμα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Μιλώντας χθες ενώπιον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υπερασπίστηκε την απόφαση για πλήρη έλεγχο του στρατού, λέγοντας πως η «αναδιάρθρωση» δεν αποδυναμώνει το στράτευμα, αλλά «το προετοιμάζει για κάθε είδους απειλή».
Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε δεύτερο έγγραφο προς τις αρχές των ΗΠΑ ζητώντας τη σύλληψη του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Εικόνες τριτοκοσμικής χώρας»
«Πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώθηκαν και πολλοί ξένοι σταμάτησαν να επισκέπτονται την Τουρκία. Δυστυχώς, οι πραξικοπηματίες έδωσαν στην Τουρκία την εικόνα μιας τριτοκοσμικής χώρας με τα άρματα μάχης στους δρόμους» πρόσθεσε ο υπουργός Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκτζί.