Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς και θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Ο θεσμός θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο, με στόχο να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα στον τόπο που γεννήθηκε, την Ελλάδα. Παράλληλα, στοχεύει να ζωντανεύσει, πνευματικά και αναπτυξιακά, μια ολόκληρη περιοχή, που θα έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου» δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ξενία της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του νέου θεσμού.
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη.
Κατασκήνωση σε δασική έκταση 20 στρεμμάτων Στο Λύκειο Επιδαύρου θα συμμετέχουν 300 μαθητές τον χρόνο - 150 σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία - οι οποίοι, μαζί με τους καθηγητές τους, θα φιλοξενούνται σε κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε δασική έκταση 20 στρεμμάτων.
Η έκταση - που παραχωρήθηκε από τον δήμο στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και για την οποία υπάρχει θετική έγκριση του δασάρχη - βρίσκεται στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Ο ανοιχτός χώρος, εξάλλου, είναι επιλογή που δεν έγινε τυχαία, καθώς θα επιτρέψει «στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοιχτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος» όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Για σπουδαστές δραματικών σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Για το 2017, η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει από τις 22 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου και από τις 10 έως τις 24 Ιουλίου. «Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, λ.χ. με παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση δοκιμών κλπ.» επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, συμπληρώνοντας ότι το Λύκειο θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό η συμμετοχή να «ανοίξει» στην πορεία.
Πέτρος Τατούλης Περιφερ. Πελοπονήσου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ελληνικού Φεστιβάλ, Κων/νος Γκάτζιος Δήμαρχος Επιδαύρου.
Επιλογή - διδασκαλία - εργαστήρια Για την επιλογή των σπουδαστών θα υπάρχει συνεργασία του Φεστιβάλ με κορυφαίες δραματικές σχολές, Πανεπιστήμια και καλλιτεχνικούς Οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σχετικές επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει) που, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Φεστιβάλ, θα επιλέγουν τους σπουδαστές με κριτήρια που θα θέτει το Λύκειο και με πιθανότητα συγχρηματοδότησής τους (πρακτική που ακολουθείται σε πολλές σχολές διεθνώς).
Η διδασκαλία, όπως τονίστηκε, θα είναι υψηλού επιπέδου, με εξέχοντες καλλιτέχνες δασκάλους, Έλληνες και ξένους, που διαθέτουν μια προσωπική ερμηνευτική άποψη για το αρχαίο δράμα. Θα προκύπτει, κάθε έτος, τόσο από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου όσο και μέσα από τις «δεξαμενές» των συνεργαζόμενων φορέων και σχολών. Σε κάθε περίοδο, οι σπουδαστές θα έχουν περίπου 170 ώρες διδασκαλίας, ενώ θα λειτουργούν και πολλά εργαστήρια, που θα διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός της κατασκήνωσης, αλλά θα αναπτυχθούν με μέτρο και κοντά σε μνημεία, όπως στους πευκώνες και στα αλσύλλια στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή.
Επίσης, θα αξιοποιηθούν χώροι που βρίσκονται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο (Δημοτικά Σχολεία σε χρήση ή που έχουν πάψει να λειτουργούν στην Αρχαία και Νέα Επίδαυρο, το Γυμνάσιο στο Λυγουριό), ενώ θα αξιοποιηθεί και το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους των εργαστηρίων, διαλέξεων και παρουσιάσεων των εργασιών του Λυκείου (παράλληλα το θέατρο αυτό, ως αμφιθέατρο του Λυκείου, θα φιλοξενεί συνέδρια, και εκδηλώσεις με αφετηρία το πρόγραμμα του Λυκείου, ανοιχτές στο κοινό).
«Η έλευση του ξένου» Τέλος, ο κ. Θεοδωρόπουλος πληροφόρησε ότι από το 2017 τα έργα που θα ανεβαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη θεματική που θα επιλέγεται κάθε χρόνο και η οποία θα συνδέεται με το περιεχόμενο των μαθημάτων του Λυκείου.
Ο άξονας για το 2017 θα είναι «Η έλευση του ξένου», «ένα ζήτημα που συνδέεται με τα σημερινά διλήμματα και θέτει εκ νέου συζήτηση για την πρόσληψη του πολιτικού θεάτρου της αρχαιότητας στη σημερινή εν βρασμώ παγκόσμια κατάσταση», όπως δήλωσε ο ίδιος.
Για την υλοποίηση της ιδέας του Λυκείου Επιδαύρου υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (τον δήμο Επιδαύρου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και άλλους φορείς), καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έχει έδρα το Ναύπλιο.
naftemporiki.gr