Με τα βλέμματα στραμμένα στην Ολλανδία είναι η Ε.Ε., καθώς το Ευρωσύνταγμα αναμένεται να δεχθεί και δεύτερο πλήγμα στο δημοψήφισμα της 1ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο του «όχι» συσπειρώνει το 59% των εκλογέων στην Ολλανδία. Τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους να πουν «ναι» στη συνταγματική συνθήκη. Ομως οι σοσιαλιστές και η λαϊκή δεξιά τάσσονται υπέρ του «όχι».
Στις κάλπες προτίθεται να πάει το 48% του εκλογικού σώματος, ποσοστό μικρότερο από εκείνο που εκδήλωνε την επιθυμία να ψηφίσει πριν διενεργηθεί το δημοψήφισμα στη Γαλλία. Περίπου το 15% των Ολλανδών που ερωτήθηκαν στην τελευταία δημοσκόπηση απάντησε πως μετά το γαλλικό «όχι» δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσουν.
Παρόλο που το αποτέλεσμα του ολλανδικού δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για την πολιτική ηγεσία, τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα, εφόσον η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%.
Διάχυτη η ανησυχία
Τα νέα δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15, 16 και 17 Ιουνίου, ενώ κυβερνητική κρίση έχει προκαλέσει ήδη στην Γαλλία η κατίσχυση του «όχι».
Ο πρόεδρος Ζάκ Σιράκ, θα ανακοινώσει το απόγευμα την απόφασή του όσον αφορά την κυβέρνηση, ενώ δεκτή έκανε το πρωί την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ως αναμένονταν, και ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπουργό Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος όμως είναι εξωκοινοβουλευτικός, και εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον πήρε το μήνυμα της κάλπης ο Σιράκ.
Διάχυτη είναι η ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία.
«Είναι μια θλιβερή ημέρα. Δεν μπορώ να χαίρομαι όταν χαίρεται ο αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Λεπέν». Η Ευρώπη βιώνει μία «δύσκολη στιγμή», εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, απέκλεισε κατηγορηματικά μια επαναδιαπραγμάτευση σε σύντομο διάστημα του ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Χόρχε Σαμπάιο δήλωσε ότι μετά το γαλλικό αποτέλεσμα, θα διεξαχθεί στη χώρα του ένας δημόσιος διάλογος για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.