Η ιδέα των φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και των Καθηγητών τους να στήσουν το θερινό εργαστήριο «φυσικών υλικών» στους Ψαράδες Πρεσπών, στο πιο ακριτικό χωριό της χώρας, έχει τους δικούς της συμβολισμούς.
Το χωριό Ψαράδες βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Ελλαδικού χώρου, στη μεγάλη Πρέσπα και πρόκειται για ένα πετρόκτιστο χωριό φτιαγμένο από φυσικά υλικά της περιοχής.
Στο υπαίθριο εργαστήριο δόμησης οι φοιτητές του τμήματος κι άλλοι επιστήμονες από διάφορα μέρη της χώρας, αξιοποιώντας τα φυσικά υλικά της περιοχής, κατασκεύασαν φούρνο για κεραμικά αντικείμενα, έπιπλα εξωτερικού χώρου με την τεχνική tadelakt, υπόστεγα από παλιά ξυλεία, κιγκλιδώματα από κορμούς κέδρων, έπιπλα εσωτερικού χώρου από τοπική ξυλεία.
Όλες οι κατασκευές φιλοξενούνται στο σταθμό του ΤΕΕΤ, ένα παλιό πέτρινο κτίσμα του χωριού που συντηρήθηκε από τους φοιτητές, έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο και χρησιμοποιείται ως χώρος δημιουργίας και εργασίας των νέων καλλιτεχνών.
Τα έργα, οι κατασκευές και η καθημερινή τους χρηστική αξία, ανήκουν στους κατοίκους των Ψαράδων ενώ πολλοί από αυτούς εργάστηκαν και βοήθησαν εθελοντικά στη διοργάνωση του εργαστηρίου.
Τα Εργαστήρια παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και κάτοικοι της περιοχής των Πρεσπών. Ο ζωγράφος και επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας, σημείωσε: «επιθυμία όλων είναι να συνεχιστεί η εικαστική δράση στην ακριτική περιοχή των Πρεσπών. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σύνδεσης της δικής μας κοινότητας με την εθνική και διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα».
Πολλοί Έλληνες και ξένοι εικαστικοί έρχονται στην Πρέσπα για να συμμετάσχουν στις θερινές καλλιτεχνικές δράσεις του ΤΕΕΤ.
naftemporiki.gr