Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με το Πεκίνο αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), τμήμα της οποίας προδημοσιεύει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, η επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά, στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας».
«Προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας - μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη», αναφέρει ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο».
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσίπρας, στοχεύει ιδιαίτερα στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών.
Αναλύοντας περαιτέρω τους στόχους της επίσκεψής του στην ασιατική χώρα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι προσβλέπει στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ακόμη πως «η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους».
«Τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας»
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι «τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας».
«Καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, επιτύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία. Επιτύχαμε, για πρώτη φορά, το άνοιγμα της συζήτησης για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ανώτατο επίπεδο, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε νέο επενδυτικό νόμο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η οικονομία και η απασχόληση ανακάμπτουν, η χώρα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη και σύντομα θα κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς», σημειώνει, συμπληρώνοντας πάντως πως «ασφαλώς, πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας πλούτο».