Αλ. Τσίπρας: Από το 2018 η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης

«Χώρα σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα»
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016 21:02
UPD:22:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό «πηγή αισιοδοξίας» στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι θα είναι πάλι η «αιχμή του δόρατος» για την ανάκαμψη. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις, ενώ αναφέρθηκε σε δύο αιτήματα του τουριστικού κλάδου:

A- A A+

Στη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το βράδυ της Πέμπτης.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας και ότι «η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα». «Με τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας γίνεται De facto υπόθεση και των Ευρωπαίων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης»

Για το τέλος διανυκτέρευσης, επεσήμανε ότι μετατίθεται η εφαρμογή του στο 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν στο 23%, «αν η κυβέρνηση δεχόταν χωρίς διαπραγμάτευση τις προτάσεις των δανειστών».

«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα «πέσουν» πάνω από 10 δισ. στην πραγματική οικονομία και υπογράμμισε ότι «η εξέλιξη αυτή για το χρέος, συνιστά στην πράξη το Grexit μια κούφια έννοια - καταδικασμένη στη λήθη της ιστορίας». Τόνισε επίσης ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης να συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Πηγή αισιοδοξίας ο τουρισμός»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό «πηγή αισιοδοξίας» στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ τόνισε ότι θα είναι πάλι η «αιχμή του δόρατος» για την ανάκαμψη. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις, ενώ αναφέρθηκε σε δύο αιτήματα του τουριστικού κλάδου:

  • Τη διασφάλιση περιβάλλοντος οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας
  • Την εγγύηση της ασφάλειας

«Η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα απέδειξε πως μπορεί να υποδεχτεί 30 εκατομμύρια επισκέπτες και ταυτόχρονα να προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες κατατρεγμένους. «Παράλληλα έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι ένα στερεότυπο τουριστικής προώθησης που αναζητά εξαργύρωση, αλλά ένα διαχρονικό στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας που ανάγεται στον Ξένιο Δία και συμπληρώθηκε με το ουσιώδες μήνυμα της χριστιανικής αγάπης, της σεμνής προσφοράς στον συνάνθρωπο», υπερθεμάτισε εν συνεχεία.

Η κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής

Μιλώντας για την κατεύθυνση της τουριστικής πολιτικής της χώρας, περιέγραψε ως στόχο την την αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσική αγορά. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα αυξάνει το μερίδιό της τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία για άνοιγμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και άλλες Αραβικές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προώθηση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανακήρυξη του 2016 ως «χρονιά Ελλάδας - Ρωσίας», ενώ συμπεριέλαβε στις προτεραιότητες την καλύτερη δυνατή συνεργασία, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων. Επιπλέον μίλησε για «ανεξάντλητες προοπτικές στον τουρισμό».

«Τομή για προσέλκυση επενδύσεων ο αναπτυξιακός νόμος»

«Ο Αναπτυξιακός νόμος που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, συνιστά μια τομή για την προσέλκυση επενδύσεων εξωστρεφούς προσανατολισμού», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Εξάλλου, στάθηκε στο γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες γίνονται δεκτές στα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης της EΚΤ και -συνέχισε ο κ. Τσίπρας- «σύντομα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή