Την παρέμβαση των εισαγγελέων για την ύποπτη δράση των «αλληλέγγυων» ζητεί ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής, ενώ καυτηρίασε τις υπερεξουσίες που έχουν χορηγηθεί στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Μιλώντας, στον Αlpha 989 ο κ. Μαρκής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς επαινώντας την κ. Γεωργία Τσατάνη για την ευψυχία της να καταγγείλει την παρέμβαση από τον αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τους αλληλέγγυους ο κ. Μαρκής ανέφερε ότι οι εισαγγελείς θα έπρεπε να έχουν παρέμβει άμεσα.
«Κάποιοι παρακινούν τους πρόσφυγες λέγοντας ότι είναι ιδανική χώρα (η Ελλάδα) κλπ. Υπάρχει διάταξη -που θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί- για όποιον διευκολύνει κατ’ όποιον τρόπο πρόσφυγα ή μετανάστη που έχει έρθει παράνομα στη χώρα, το κακούργημα φτάνει μέχρι και τα 20 χρόνια» σημείωσε.
Σχολίασε πως μία κυβέρνηση μπορεί έχοντας μια πολιτική και έναν σχεδιασμό, ενδεχομένως να παραβλέπει κάποια πράγματα «αλλά ο δικαστικός λειτουργός δεν μπορεί να ενεργεί με σκοπιμότητες και σχεδιασμούς της εκτελεστικής εξουσίας».
Αναφερόμενος στις «υπερβολικές εξουσίες που χορηγήθηκαν στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου» αναφέρθηκε στη ρύθμιση με την οποία χορηγήθηκε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου το δικαίωμα να ασκεί δίωξη σε δικαστές και εισαγγελείς.
«Με τη ρύθμιση αυτή ανατράπηκε ένα καθεστώς που έλεγε ότι δεν μπορεί ο κρίνων να είναι και ο διώκων. Έτσι ο μεμονωμένος εισαγγελέας δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο έναν πρόεδρο του Αρείου Πάγου που είναι ex officio, λόγω θέσεως, που θα τον κρίνει, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πρόεδρο μιας ολομέλειας του Αρείου Πάγου αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πρόεδρο του Αρείου Πάγου που θα ασκεί έλεγχο πειθαρχικό για συγκεκριμένες ενέργειές του».
Πρόσθεσε ότι έχουν συγκεντρωθεί υπερβολικές εξουσίες στα χέρια του προέδρου του Αρείου Πάγου και «με λύπη λέω ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αυτή την αρμοδιότητα που έχει πει ο νομοθέτης την έχει υλοποιήσει».